Meny Stäng

Vad innebär en privat inkomstförsäkring?

privat inkomstförsäkring

Om du är på jakt efter en inkomstförsäkring, har du kanske hört talas om vad som kallas för en privat inkomstförsäkring. Man kan då undra vad detta innebär, för alla inkomstförsäkringar är väl privata på så vis att de försäkrar dig som person? Detta stämmer förvisso, men det är inte det som avses när man kallar en inkomstförsäkring för privat, utan snarare att man tecknat denna på egen hand.

Vad menar vi med detta?

Det vanligaste sättet att teckna en inkomstförsäkring på är ju att göra detta via ett fackförbund. Ofta är detta ett bra alternativ, men det finns flera anledningar till att vissa väljer att teckna en annan typ av inkomstförsäkring, på egen hand, utan att blanda in ett fackförbund. Ett vanligt skäl är förstås att man kanske inte är medlem i ett fackförbund, och att man därför inte kan göra detta, men det kan även vara så att man inte gillar villkoren för den inkomstförsäkring som erbjuds av det fackförbund man är medlem i, eller att man helt enkelt av andra skäl tycker att villkoren som erbjuds för privata inkomstförsäkringar är bättre än de som gäller för inkomstförsäkringarna du kan teckna via fackförbund.

För att teckna en privat inkomstförsäkring behöver du därför inte vara medlem i ett fackförbund, men givetvis måste du vara medlem i en a-kassa eftersom det som en inkomstförsäkring, vare sig det är en privat eller fackligt tecknad, gäller för inkomster man får utöver a-kassans inkomsttak.

Är det då en bra ide att teckna en privat inkomstförsäkring?

Det kan det mycket väl vara, men huruvida man bör göra detta eller inte beror förstås på exakt vilken inkomstförsäkring det är det gäller. Alla privata alternativ är nämligen inte lika bra, så det är viktigt att man bekanta sig med flera alternativ innan man gör sitt val. Detta är dock lätt att göra med hjälp av Internet, både eftersom du kan leta upp mycket information med hjälp av sökmotorer, men även för att det faktiskt finns specifika jämförelsetjänster för att jämföra inkomstförsäkringar och andra försäkringar på Internet, som man kan använda sig av för att göra processen enklare och snabbare.