Meny Stäng

Vad är Bitcoin?

De flesta av oss har säkert någon gång hört ordet “Bitcoin” kastas runt i media. Kanske vet du att det har med pengar att göra, eller kanske till och med att det är en valuta. Tyvärr finns det också många fördomar och falska rykten som cirkulerar om Bitcoin, som att det skulle vara riskfyllt att använda eller att det bara används i kriminella syften. Därför kommer den här artikeln reda ut vad Bitcoin egentligen är.

En digital valuta

Bitcoin är den första och antagligen mest populära kryptovalutan, det vill säga en valuta som bara finns digitalt och inte som sedlar eller mynt. Det är världens första decentraliserade valuta, vilket betyder att den inte kontrolleras av någon stat eller bank. Istället bygger den på ett så kallat peer-to-peer-system, där transaktionen sker direkt mellan köpare och säljare. Detta skyddar mot monopolliknande system där man måste betala en avgift till en specifik bank vid varje transaktion. Bitcoin har ofta beskrivits som “kontanter, fast för Internet.” Transaktionerna är nämligen väldigt svåra att spåra eftersom de sker mellan användare med anonyma användarnamn, samtidigt som de sker mycket fort. Kanske är det just därför som Bitcoin nått en sådan enorm popularitet som den har idag.

Bitcoins historia

Bitcoins historia

Bitcoinvalutan skapades år 2009 av aliaset Satoshi Nakamoto. Än idag är det ingen som vet vem hen är, om det ens är en enskild person. Året efter startades Bitcoin Market, världens första handelsplats för Bitcoin. Samma år användes Bitcoin för första gången, för att köpa en pizza. Under de första åren hände dock inte särskilt mycket. År 2014 åkte valutan på sin första krasch, då ett företag som förvaltat stora summor Bitcoin hackades och pengarna stals. En del trodde att detta skulle innebära Bitcoins död, men så var inte fallet. Valutan fortsatte att växa i popularitet, och tre år senare hade det initiala värdet på 0,00076 dollar stigit till 20.000 dollar! De som tidigt investerat i Botcoin var nu multimiljonärer.

Mellan 2017 och 2019 kraschade Bitcoinvalutan till en sjättedel av sitt värde, då många investerare under kort tid sålde sina bitcointillgångar. År 2020 har valutan dock återhämtat sig och ligger återigen på över 20.000 dollar.

Tekniken bakom valutan

Bitcoin bygger på den så kallade blockchain-tekniken. Varje gång en transaktion ska genomföras skickas informationen om denna genom en linjär kedja av block. Digitala gruvarbetare (miners) tävlar om att “gräva” varje block, det vill säga att verifiera det så att informationen kan skickas vidare till nästa block. När informationen gått genom alla block är transaktionen klar. Sedan kan blockkedjan inte ändras, vilket innebär att det inte går att göra transaktionen ogjord. Detta minskar risken för bedrägerier, och gör Bitcoin till en säker valuta som ständigt växer i popularitet. Faktum är att valutan idag används av flera stora banker!