Meny Stäng

Swedbank

De svenska sparbankerna är en viktig tradition i vårt land, men vissa delar av deras verksamhet blev med tiden lite gammaldags. Därför har de numera ett modernt moderbolag, nämligen Swedbank, som tar med dem i den nya tiden, med allt vad det innebär. Fast Swedbanks rötter finns i sparbanksrörelsen, är detta därför en bank som tillhör föregångarna i branschen, med sina 7.3 miljoner privatkunder samt över 650 000 företags och organisationskunder. Det nya namnet Swedbank antog man år 2006, då namnet byttes från det tidigare Föreningssparbanken AB.

Banken samverkar med ca. 60 lokala banker runt om i landet, varav de flesta är fristående sparbanker.

Som man även hör på namnet är Swedbanks huvudmarknad förstås hemlandet Sverige, men man har även utökat sin verksamhet till en rad andra länder, som t.ex. de övriga nordiska länderna samt Estland, Lettland och Litauen, för att bara nämna några exempel. Man har många kontor utomlands (man räknar med ca. 470 kontor totalt, inklusive i Sverige), samt kontor över hela Sverige, där man har över 16 000 anställda. Kontor finns utöver i Norden och i Baltikum, där de flesta av Swedbanks kontor återfinns i bland annat Marbella, Moskva, Shanghai, New York samt Johannesburg också.

Swedbank

Dessutom är Swedbank vad som kallas för en fullsortimentsbank, och på grund av detta, samt med anledning av sin storlek, räknas banken som en av de 4 storbankerna, tillsammans med Nordea, Handelsbanken samt SEB.

På grund av sin stora marknadsandel på den svenska bankmarknaden är det inte särskilt förvånande att Swedbank även vunnit flera branschpriser, bland annat för Årets Affärsbank, vilket banken blev utsedd till åren 2003, 2004, 2005 samt 2009, för att bara nämna ett exempel.

Huvudkontor

Swedbanks huvudkontor ligger sedan år 2014 på Cirkusängen 6 i Stockholm och banken är kända för att sponsra olika sportarenor, varav vissa bär bankens namn. Vissa av dessa sportarenor är bland annat Friends Arena i Stockholm samt Swedbank Stadion i Malmö, Malmö FF:s hemmaplan. Man samarbetar även med Handelshögskolan i Stockholm gällande både utbildning och forskning.

Recension:

Swedbank
Betygsatt av: Locon.se
Betyg: 97/100