Meny Stäng

Smslån

Vad känner du till om smslån? Har du själv tagit ett sådant någon gång eller har du bara hört talas om den här typen av lån? Det pratas mycket om den här typen av lån och har så gjort under det senaste decenniet. Det kommer både ris och ros om den här sortens lån. Det kan vara bra att ta en närmare titt på både fördelar och nackdelar för att skaffa en bra och rättvis helhetsbild.  Det är lätt att avfärda smslån som en riskfylld låntyp men det är inte hela sanningen. Faktum är att den här sortens lån även kan vara till stor nytta om de används rätt.

Några saker att tänka på

Något som ofta tas upp när det pratas om smslån är att räntorna är skyhöga. Det stämmer på sätt och vis, räntesatsen är ofta mycket högre än på andra lån. Vad som dock också är viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att ett smslån så gott som alltid betalas tillbaka inom loppet av en eller några få månader. Detta innebär att du inte sitter och betalar in ränta under flera års tid, vilket är fallet på de flesta andra lån. Istället betalar du ett belopp på en månad, eller möjligen fördelat på upp till ett halvår och är därefter av med hela skulden. Det gör att du inte behöver stirra dig blind på räntesatsen. Istället bör lägga mer vikt på hur stort det totala beloppet att betala blir samt när summan ska vara inbetald.

Något som också är viktigt att fundera över innan du ansöker om lån är just återbetalningstiden. Beroende på hur stort belopp du lånar är det möjligt att påverka återbetalningstiden. Om du lånar ett lågt belopp, från 500 kronor och upp till cirka 2000 kronor eller i vissa fall 3000 kronor, behöver du betala tillbaka hela beloppet + avgifter inom 30 dagar.

Större belopp?

Om du lånar lite större belopp har du dock hos många långivare möjlighet att dela upp betalningen på några månader. Ofta får du då själv ange hur lång tid du behöver på dig och här är det viktigt att du tänker efter. Det kan vara frestande att välja en längre återbetalningstid men det bästa är att betala av så mycket som möjligt varje månad så att du blir av med skulden snabbt. Om du har ekonomiskt utrymme är det alltid bättre att lägga avbetalningstiden på tre månader istället för sex månader exempelvis. Du bör helt enkelt räkna efter vad du har för utrymme varje månad och lägga upp en avbetalningsplan som passar det utrymmet. Tänk också på att inte utnyttja betalningsfria månader om det inte är absolut nödvändigt.

Smslån

Ibland är det möjligt att få första lånet utan ränta, vilket innebär att du enbart behöver betala tillbaka det lånade beloppet och möjligen en uppläggningsavgift. Det gör förstås det hela mer fördelaktigt för dig som låntagare och kan vara en god idé. Titta gärna runt på nätet och jämför olika långivare och se vilka som erbjuder denna möjlighet. Det finns heller inget som säger att du måste vända dig till samma långivare nästa gång, om du behöver ta smslån mer än en gång, utan du kan då leta upp en annan långivare som också erbjuder räntefritt lån till nya kunder.

Var alltid klok

Att tänka efter före är viktigt i de flesta lägen och särskilt när det kommer till pengar och privatekonomi. Det finns tyvärr många som har hamnat i en skuldfälla på grund av att de har tagit smslån som de sedan inte haft råd att betala tillbaka. En vanlig företeelse är att man tar nya smslån för att betala in tidigare tagna lån som förfaller. Med tanke på att det hela tiden tillkommer ytterligare kostnader gör detta att man riskerar att hamna efter med fakturorna så att man till slut inte klarar sig ens genom att ta nya lån för att betala de gamla. Det är därför absolut nödvändigt att man aldrig tar ett lån som man inte vet med säkerhet att man kommer ha möjlighet att betala tillbaka i tid.

Visst kan oförutsedda händelser inträffa men man måste ändå veta att man har ett ekonomiskt utrymme i den vanliga budgeten som tillåter återbetalning. Finns det inget sådant utrymme ska man helt enkelt inte låna pengar.

När passar det bra med smslån

Det är lätt att tro att det är fler nackdelar än fördelar förknippade med smslån men så behöver det inte alls vara. De här lånen kan verkligen underlätta vardagen rejält när det dyker upp utgifter som man inte alls hade räknat med. Om du till exempel äger en hund eller en katt som blir akut sjuk och behöver tas till veterinären, har du förstås inte möjlighet att invänta lönen. Att då kunna ansöka om ett lån och ha pengarna på kontot redan samma dag är verkligen praktiskt. Ett annat exempel kan vara om en felaktig dragning från kontot gör att kontot ekar tomt några dagar före lön. Du kanske behöver handla mat och annat viktigt till familjen och då är det viktigt att snabbt hitta en lösning.

Enkelheten

Genom några knapptryck på mobiltelefonen eller några tangenttryck på datorn kan du då ansöka om ett smslån i passande storlek och ha pengarna på kontot inom någon timme. Det gör att du kan handla direkt och betala tillbaka när lönen kommer. Enklare kan det inte bli och det finns många som har blivit räddade i en besvärlig situation tack vare möjligheten att ta smslån.

Rätt hanterade kan alltså smslånen fylla en verkligt nyttig funktion. Banklån är ofta på större belopp, vilket känns onödigt om du bara behöver fylla ett tillfälligt litet hål i plånboken. Dessutom tar det flera dagar att få pengarna när du ansöker om ett vanligt banklån. Kraven som ställs på låntagaren är dessutom ofta betydligt strängare när du vänder dig till en traditionell bank. De långivare som erbjuder smslån är ofta lite mildare i sin bedömning och ofta räcker det med en inkomst av något slag, men det finns inga krav på att den måste komma från en fast tjänst, medan bankerna vanligtvis är ganska hårda med detta.