Meny Stäng

Smålån

Det finns idag väldigt många människor som sitter med en rad smålån som de betalar av på. Även om summan på varje lån är liten så blir det ändå dyrt när de ska betalas av. Ofta kan det vara så att man tar nya smålån för att slutbetala gamla, men problemet är att det hela tiden tillkommer avgifter och ränta som gör att det blir dyrare och dyrare. Risken är stor att man till slut sitter i en ekonomisk knipa som är mycket svår att ta sig ur. Frågan är då hur man ska hantera smålån på bästa sätt?

Ansök om ett smålån online:

Smålån – enbart vid enstaka tillfälle

För det första är det väldigt viktigt att man bara tar smålån när det verkligen behövs. Det är ingen bra idé att ta smålån med jämna mellanrum för att exempelvis shoppa, vilket tyvärr är vanligt förekommande. Även om man ser ett fördelaktigt erbjudande i ett reklamblad som man önskar att man kunde nappa på, så är det ingen speciellt bra idé att ta ett lån för att täcka utgiften, eftersom det tillkommer ränta och avgifter på lånet som gör att man i slutändan betalar mer för produkten än man hade gjort om man hade väntat och köpt den till ordinarie pris när lönen kom. Det gäller alltså att se helhetsbilden och inte bara frestelsen man känner för stunden.

När det gäller smålån så kan det förstås vara olika typer av lån man tänker på, men den sortens lån som oftast benämns som smålån är så kallade smslån eller snabblån. De har ofta väldigt hög ränta och ska ofta betalas tillbaka väldigt snabbt, vilket är några av de problem som gör att människor som tar smålån ofta hamnar i en skuldfälla. Att ta enstaka smålån är dock ingen fara, så länge man vet med sig att man utan problem kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom utsatt tidsfrist.

Smålån

En annan sak som är mycket viktig att tänka på är att man inte ska ta nya smålån för att täcka de gamla när det är dags att betala. På ett lån på 2000 kronor får man ofta betala cirka 400-500 kronor extra när man tar ett smslån och om man tar sådana vid ett flertal tillfällen på kort tid, blir det en hel del pengar som går till avgifter, det vill säga pengar som man inte har någon som helst nytta av men som måste betalas.

Vad gör man om man har problem med smålån

Vad gör man då om man har hamnat i ovan nämnda skuldfälla där man gjort till vana att betala smålån med nya likadana lån? Det är onekligen ett måste att göra något åt situationen eftersom man annars kommer förlora kontrollen över ekonomin fullständigt.

Det bästa sättet att lösa situationen, om man sitter med en rad dyra små lån som måste betalas, är att försöka samla dessa i ett större, mer fördelaktigt lån. Att vända sig till en långivare som erbjuder lite större lån med bättre ränta är en god idé. Man får helt enkelt räkna ut hur mycket pengar man är skyldig sammanlagt och se om man kan få ett lån på det beloppet. Om man blir beviljad ett sådant lån betalar man in samtliga mindre lån direkt och får på så sätt ner månadskostnaden rejält. Därefter är det naturligtvis viktigt att man inte sätter sig i samma situation igen, då det inte är troligt att man kommer få hjälp med ett större, samlande lån flera gånger, åtminstone inte på kort tid.

När är smålån bra

Är då smålån alltid dåliga? Nej, det behöver de absolut inte vara så länge de hanteras på rätt sätt. Om man inte brukar ta den typen av lån, men det dyker upp en akut situation där man behöver pengar snabbt och sedan kan betala tillbaka hela beloppet inom en månad utan problem, då är det inget fel på att ta den här typen av lån.

Det kan till exempel vara så att ett av familjens husdjur råkar ut för ett insektsstick som måste kollas upp hos veterinär, men lönen kommer inte förrän om en vecka och just nu finns det inget på sparkontot. En sådan gång kan det vara fullt befogat att ta ett lån av den här typen eftersom man dels behöver pengarna snabbt och dels vet att man kan betala tillbaka så snart lönen kommer, vilket i det här fallet är redan efter en vecka.

En oförutsedd utgift

Det kan också vara så att en oförutsedd utgift dyker upp när det är några dagar kvar till lön, och pengarna på buffertkontot är låsta i fonder som tar några dagar att frigöra. Sådana gånger kan ett snabbt litet lån också vara den bästa lösningen. Även om det tillkommer några hundralappar på det belopp man lånar så får man en möjlighet att snabbt hantera situationen och lösa problemet, och det kan det vara värt när det gäller ett enstaka tillfälle.

Kort sagt så finns det en rad tillfällen då det kan vara fullt befogat att använda sig av smålån. Nyckeln är helt enkelt att dels ha bra koll på sina lån och dels att inte ta fler lån än nödvändigt. Man ska alltid vara säker på att återbetalningen av pengarna kommer kunna ske utan att det orsakar nya ekonomiska problem och naturligtvis ska man inte låna i onödan, men det gäller ju alla typer av lån.

Viktigt att känna till är också att de flesta långivare som erbjuder den här typen av lån erbjuder låntagaren möjlighet att spärra sig hos dem, vilket innebär att man inte kan få fler lån därifrån. Det kan vara ett bra alternativ om man märker att man har hamnat i en ond cirkel där man tar nya lån gång på gång och upplever att det är svårt att betala tillbaka i tid. Precis som när det gäller annat som har med ekonomi och pengar att göra ska man alltid tänka efter innan man skrider till handling och det är viktigt att man hela tiden räknar samman inkomster och utgifter innan man tar nya smålån, för att säkerställa att utrymme för återbetalning verkligen finns.

Recension:

Smålån
Betygsatt av: Locon.se
Betyg: 85/100