Meny Stäng

Så förhandlar du ner din ränta på bolånet

När man ska ta ett bolån står man inför sitt livs kanske allra största ekonomiska beslut. Oavsett vart i landet man bor så innebär ett bostadsköp en stor kostnad och det är ett stort lån man står i begrepp att ta. Allra dyrast brukar det bli om man bor i någon av de största städerna, Stockholm och Göteborg. Där kostar både villor och lägenheter flera miljoner kronor och räntan på ett sådant lån kan göra väldigt stor skillnad. Av den anledningen är det viktigt att man gör sitt bästa för att förhandla ner räntan på bolånet. Många svenskar saknar dock helt kunskap om hur man går tillväga för att förhandla ner räntan på bolånet och därför kan det vara bra att titta på lite olika tips som kan vara bra att ta med sig.

Håll koll på snitträntorna

Om man kommer till banken och ansöker om ett bolån kommer man mest troligt att bli erbjuden ett bolån med listräntan, eller utgångsräntan, om man som sökande inte gör anspråk på annat. Oftast är räntan förhandlingsbar, vilket gör att chansen att man ska kunna pressa ner räntan är god. Det gäller därför att ha bra koll på snitträntorna, eftersom man då kan komma med en del frågor som kan vara effektiva. Om man vet med sig att man är en bra kund som har både sparande, lönekonto och kanske även pensionssparande hos banken så kan det vara värt att lägga fram detta som argument, och ifrågasätta varför man som lojal kund ska få sämre ränta än många andra av bankens kunder. Det kan även vara bra att jämföra den aktuella bankens snittränta med andra bankers snittränta, och ifrågasätta varför man ska välja att teckna ett bolån hos just denna banken när de har högre räntor än en annan bank. På det sättet kan det vara möjligt att få erbjudande om en lägre ränta, vilket kan göra stor skillnad för totalkostnaden och framför allt månadskostnaden.

Besök olika banker

Även om man varit kund hos en viss bank i hela sitt liv så är det definitivt en god idé att besöka flera olika banker när det är dags att ansöka om bolån. Om man har goda ekonomiska förutsättningar så är man en attraktiv kund för bankerna och det kan då vara bra att låta de olika bankerna veta att man även förhandlar med andra banker, så att de blir medvetna om att de har konkurrens. På det sättet kan man bli erbjuden en mer förmånlig ränta, eftersom bankerna faktiskt förlorar en marknadsandel om man väljer att gå till en konkurrent. Ett bolån är en stor affär och det är inte något som bankerna vill gå miste om, så länge den sökande har en stabil ekonomi och anses kunna betala av på ett bolån utan problem.

Det är också viktigt att känna till att alla banker vill att en kund ska ha alla sina tjänster hos just den banken. Om man till exempel besöker en bank med syftet att ansöka om ett bolån så kan det definitivt vara till fördel om man även kan tänka sig att flytta över andra tjänster till den banken. Man ska dock inte flytta över några tjänster från sin gamla bank utan att få något i gengäld. Naturligtvis kan det bli aktuellt att flytta över lönekonto, sparande och andra tjänster till banken som erbjuder ett bolån, men i gengäld vill man naturligtvis få erbjudande om en så låg bolåneränta som möjligt. Om det är så att man planerar att låna till bostaden hos sin befintliga bank så är det klokt att tydliggöra att man faktiskt kan tänka sig att byta bank helt och hållet om man inte får en låg bolåneränta. På det sättet kan det vara möjligt att förhandla ner räntan rejält.

Faktorer som gör det lättare att förhandla

När bolåneräntan ska sättas tittar banken på flera olika faktorer. Man tittar bland annat på om den sökande ansöker om bolånet på egen hand eller om det är två personer som ansöker om bolån tillsammans. Vidare tittar man på inkomsten eller inkomsterna. Det är naturligtvis en fördel att ha en eller två höga inkomster när man ansöker om bolån och man sitter då i en bättre förhandlingsposition. Andra saker som påverkar vilken ränta man erbjuds är hur mycket pengar man själv har möjlighet att gå in med i bostaden. Ju högre kontantinsats man själv kan gå in med, desto bättre förutsättningar har man att få ett erbjudande om en lägre bolåneränta.

Hur många andra lån och krediter man har påverkar också räntan. Om man har många krediter och privatlån så kan det göra att räntan blir högre, detta på grund av att ekonomin då anses vara mer instabil. Om man har få eller inga skulder i övrigt är sannolikheten större att man ska kunna få ett bolån med låg ränta. Kort och gott kan man säga att chansen att få så låg ränta som möjligt på bolånet är som störst för den som har en klanderfri ekonomi i övrigt. Har man däremot betalningsanmärkningar så blir räntan sannolikt mycket hög, om det ens är möjligt att få ett lån beviljat.

Ta hjälp av andra

Många tycker att det är riktigt svårt att ränteförhandla och om man hör till den gruppen så kan det vara bättre att ta hjälp av någon som har vana av den här typen av förhandlingar. Det finns sidor som man kan registrera sig på, där olika bolån jämförs och där man blir kontaktad av en handläggare som hjälper till att pruta ner bolåneräntan. Genom att ta sådan hjälp slipper man bli nervös och orolig och man får den hjälp man behöver. Man behöver då inte känna sig orolig att man ska säga något som gör att man istället går miste om ett bra erbjudande och man behöver heller inte oroa sig över att gå för hårt fram. Att ta hjälp av en expert är ofta en god idé, så även när det kommer till att pruta på bolåneräntan. Det kan göra stor skillnad för den totala kostnaden och det går att spara tusenlappar varje år.