Vad är ett privatlån och när används det? Faktum är att privatlån är en av de vanligaste typerna av lån, kanske till och med den allra vanligaste typen. Beloppet kan variera och det finns många olika långivare. Gemensamt för den här typen av lån är att det rör sig om lån utan krav på säkerhet. Detta innebär att du som låntagare inte behöver äga en bostad, en bil, en båt eller andra värdefulla ägodelar som kan användas som säkerhet för lånet.
När använder man privatlån?
Ett privatlån kan användas vid många olika tillfällen. Om man ska köpa en bostad är det inte ett privatlån som är aktuellt. Då tar man istället ett bolån, som tack vare säkerheten som bostaden ger, har betydligt lägre ränta. Ett privatlån kan däremot komma väl till pass om man behöver renovera något därhemma. Men inte kan höja upp bolånet, behöver göra ett större inköp, exempelvis nya möbler eller om man vill få förmånligare ekonomi genom att baka ihop ett antal dyra krediter i ett större privatlån. Det finns kort sagt en mängd tillfällen då ett privatlån är lämpligt. Ett privatlån kan också vara till stor nytta när det dyker upp oförutsedda utgifter som inte den egna budgeten ger utrymme för.
Det kan exempelvis handla om att flera vitvaror behöver bytas ut. Eller att hästen blir skadad och behöver opereras och handläggningstiden på försäkringen är lång. Sådana gånger gäller det att fylla på kontot rejält och då kan pengarna från ett privatlån komma till användning.
Viktiga saker att fundera över
Även om storleken på ett privatlån kan variera rejält så påverkar det privatekonomin under en ganska lång period. Även om lånet är till stor nytta just nu så är det viktigt att komma ihåg att det sedan ska betalas tillbaka i en stadig takt. Detta innebär ofta att man betalar någon eller några tusenlappar varje månad under flera års tid. Innan man tar ett lån, oavsett vilken typ av lån det handlar om, är det därför viktigt att tänka igenom situationen. Även tänka långsiktigt så att det finns tillräckligt ekonomiskt utrymme för avbetalningen.
Det är viktigt att man inte tar ett lån som sedan blir så betungande att betala av att man tvingas ta nya krediter och lån. Lånet man tagit som en räddningslina får då motsatt effekt och leder snarare till ökade ekonomiska svårigheter. Detta är en viktig faktor att ta med i beräkningen innan man ansöker om ett lån.
En annan viktig faktor är räntan på lånet. Det kan förekomma stor skillnad vad gäller räntesatserna på privatlån. Alla privatlån har lite högre ränta än bolån, i och med att det är lån utan säkerhet det handlar om, men det finns privatlån med relativt låg ränta och lån med mycket högre ränta. Räntesatsen påverkar både månadsbeloppet men även hur mycket man totalt betalar för ett lån. Så det är viktigt att se till att skaffa så bra villkor som möjligt. Det finns lån med ränta på strax över 3 % men det finns också lån med ränta på över 10 % och det är givet att sådana skillnader har stor betydelse. Se därför alltid till att välja en långivare som erbjuder så låga räntor som möjligt.
Många långivare tillämpar individuell räntesättning
Det är också viktigt att komma ihåg att många långivare tillämpar individuell räntesättning. Det innebär att de egna ekonomiska förutsättningarna påverkar. En person som inte har några betalningsanmärkningar och som haft en fast anställning och en relativt hög inkomst under en längre tid kan få en lägre ränta än någon som är ung och nyanställd. Om man vet med sig att man har några faktorer i bagaget som gör att man kommer hamna på en högre ränta. Det kan vara en god idé att fundera över om någon kan gå in som medlåntagare. Det kan göra att man kan pressa räntan en del.
Övriga avgifter och kostnader är också något som man bör gå igenom innan man ansöker om ett privatlån. Tillkommer det någon uppläggningsavgift och hur stor är i så fall denna? Finns det någon månadskostnad och några övriga administrativa avgifter? Dras avbetalningarna via autogiro, och om inte, tillkommer det någon faktureringsavgift? Sådana avgifter kan tillsammans bygga en stor summa och det är viktigt att ta ett lån med så få och låga övriga kostnader som möjligt.
När bör man inte ta ett privatlån
Givetvis kan ett privatlån vara till nytta i många olika situationer, men finns det något tillfälle då man inte bör ta ett lån? Naturligtvis finns det sådana tillfällen och det handlar till exempel om att låna pengar om det inte verkligen behövs. Visst kan det kännas lockande att ta ett lån för att kunna konsumera varor eller resor av något slag, men det är viktigt att inte ta lån i onödan i och med att det påverkar privatekonomin under lång tid. Det gäller att fråga sig själv om det är värt den belastning på ekonomin som återbetalningen kommer att innebära, eller om det är bättre att försöka spara ihop till det man vill köpa och på så sätt slippa ränta och andra merkostnader.
Vidare är det aldrig en bra idé att ta ett privatlån om man befinner sig i en situation där det är osäkert om man kommer att kunna betala tillbaka lånet enligt plan. Om man är det minsta tveksam till detta så är det bättre att låta bli att ta ett lån över huvud taget. Att ta ett lån som man sedan upptäcker att man inte har råd att betala av på kan leda till långvariga ekonomiska problem och det kan även leda till att man hamnar i Kronofogdens register och blir skuldsatt.
Att hamna i det registret innebär att man får problem att få ett hyreskontrakt, det går inte att få lån förrän skulderna är betalda och betalningsanmärkningarna borta och det gör även att det blir svårt att ta telefonabonnemang och liknande abonnemang. Livet blir helt enkelt mycket krångligare och därför är det ytterst viktigt att man vet på förhand att avbetalningen av lånet inte kommer att ställa till med några som helst problem.
Betygsatt av: Locon.se
Betyg: 95/100