Meny Stäng

Om kreditkort från MasterCard

MasterCard är, precis som VISA, ett av de allra populäraste kreditkorten och ägs av organisationen Mastercard Inc. som även har varumärket Maestro som utfärdar vanliga bankkort. Organisationen grundades år 1966 och hette då Interbank, och sedan dess har de lyckats bli en av de största aktörerna världen över när det gäller både kreditkort och bankkort. Korten kan användas på över 24 miljoner inköpsställen över hela världen, och i de allra flesta bankomater. Här får du veta hur du kan ansöka om ett kreditkort från MasterCard, vilka avgifter som tillkommer och information om alla fördelar med att ha ett kort från just MasterCard.

Så ansöker du om ett MasterCard

Du som är intresserad av att skaffa ett kreditkort från MasterCard kan kontakta en bank som är ansluten till MasterCard för att se vilka alternativ de erbjuder. Det går att ansöka om kreditkort både fysiskt på ett bankkontor men också via internet genom att fylla i grundläggande information såsom namn, adress och personnummer så att banken kan göra en kreditupplysning. Detta görs för att se så att du inte har några betalningsanmärkningar. För att få skaffa ett kreditkort från MasterCard gäller att du måste vara myndig och ha en regelbunden inkomst som bestäms av den bank du ansöker hos. Det finns också företag som utfärdar kreditkort från MasterCard, till exempel olika bensinmackar och flygbolag som då låter dig samla poäng när du handlar hos dem som sedan kan lösas in till presentkort och andra förmåner.

Avgifter

När du handlar med ett kreditkort från MasterCard har du normalt omkring 45 dagars helt räntefri kredit. Men om du inte kan eller vill betala dina inköp inom denna period tillkommer en ränta som ligger på ungefär 12-14% av beloppet. Det tillkommer också en årsavgift på ett par hundra upp till ett par tusen kronor beroende på vilket av de olika kreditkorten du har, och också uttagsavgift i bankomat mot faktura på 2% av beloppet (eller minst 40 kronor). Därför är det bäst att ta ut större summor i bankomat lite mer sällan istället för småsummor ofta. Om du tar ut pengar i annan valuta än SEK, tar MasterCard också ut en valutaväxlingsavgift på 1,75%. Däremot är aviavgiften gratis till skillnad från många andra kort.

Fördelar

De många fördelarna med att ha ett kreditkort från MasterCard är vad som gjort dessa kort så populära. De utfärdas av många svenska banker och det finns flera olika kort beroende på hur stor kredit du vill ha och vilka förmåner du är intresserad av. Det finns till exempel möjlighet att gå in gratis på olika lounger på flygplatsen med vissa kreditkort från MasterCard. Man kan också få extrakort till andra familjemedlemmar, kredit upp till 50 000 kronor, möjlighet att delbetala sina inköp under en längre period och gratis reseförsäkring som ingår när man betalar sin resa med kortet. MasterCard erbjuder också längre garanti på produkter som köpts med kortet, försäkring när man hyr bil och betalar med sitt kreditkort samt möjligheten att handla eller ta ut pengar i stort sett var du än befinner dig.