Meny Stäng

Lätt att få lån

Vad är det som gör att vissa personer har lätt att få lån medan det tycks vara nästan omöjligt för andra? Det handlar vanligtvis om en kombination av faktorer där sådant som lön, utgifter, skulder och ålder spelar in. Det är enklast för en person med hög inkomst och låga utgifter att få ett lån, medan det är svårast för en person med låg inkomst och kanske en eller flera betalningsanmärkningar. Den person som oftast behöver låna pengar är dessvärre sällan den som har lätt att få lån, men det finns alltid saker man kan göra för att lättare kunna få lån i framtiden.

Åtgärder att ta till

Hur ska man då bära sig åt om man vill bli en av de personer som har lätt att få lån? Det är naturligtvis ett långsiktigt projekt att lyckas med detta eftersom det inte är gjort i en handvändning att förbättra kreditvärdigheten. Det gäller därför att se framåt och planera, men det finns en del saker som man själv kan göra för att höja kreditvärdet på sikt.

Det första man bör titta på är betalningsanmärkningar. Om det finns sådana kommer de att försvåra rejält när det är dags att söka lån. Det bästa man kan göra, om möjligheten finns, är att vänta tills betalningsanmärkningen försvinner, då det kommer att göra stor skillnad för kreditvärdigheten. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år från det att den registreras, så om det till exempel bara återstår några månader tills de tre åren gått kan det definitivt vara värt att vänta ut det, eftersom det blir betydligt lättare att få lån om man är fri från anmärkningar.

En annan sak som går att göra något åt är eventuella krediter. Om man har öppna krediter som inte utnyttjas och inte heller behövs så är det klokt att kontakta kreditgivaren och begära att kreditkontot stängs, då många öppna krediter är till nackdel vid en kreditbedömning. Om man har mindre krediter på någon enstaka tusenlapp så är det bra om man tar några månader på sig och betalar bort dessa. Detta är också en åtgärd som kan göra det betydligt enklare att få ett lån.

En tredje faktor som påverkar är inkomsten. En person med hög inkomst brukar ha lätt att få lån om inga andra negativa faktorer finns. En person med låg inkomst kan däremot ha svårt att få lån. Om man har en låg lön kan det därför vara en god idé att se om det finns något man kan göra åt situationen. Kanske finns det möjlighet att ta på sig extra arbetspass och på sätt höja lönen något och om den möjligheten saknas kanske det finns någon arbetsplats där det går att hoppa in och göra några pass varje månad. Det är naturligtvis inte alla som har den möjligheten men om det är möjligt så är det en klar fördel.

Medsökande kan underlätta

Ofta kan det vara lätt att få lån om man har en medsökande och anledningen till det är givetvis att man då är två personer som delar på ansvaret för lånet och kan se till att det blir betalt som det ska. Man har ju då två inkomster och risken för långivaren minskar då, vilket gör att fler långivare kan tänka sig att bevilja lånet. Om man vet med sig att man har en relativt låg inkomst eller andra faktorer som kan försvåra när man vill låna pengar, är det därför klokt att ta med en medsökande. Vanligast är förstås att det är en sambo eller en äkta hälft, men det kan givetvis även vara exempelvis en förälder eller ett syskon.

När är det en fördel att ha lätt att få lån

När är det då bra att ha lätt att få lån? Det kan sannerligen vara en stor fördel den dagen det blir aktuellt att ansöka om bolån. Den dagen brukar vanligtvis komma någon gång i livet för de allra flesta och då är det naturligtvis positivt om man hör till den skaran som har lätt att få lån. Vanligtvis har man god tid på sig att planera ett bostadsköp och kan därför förbättra sina chanser att få lån i god tid. Man kan till exempel förbättra sin inkomst, betala av på andra skulder och se till att förutsättningarna är så goda som möjligt. Ofta har man även en medsökande när man söker bolån och det är som tidigare nämnts positivt, även om det givetvis gäller att den medsökande också har en ordnad och stabil ekonomi för att det ska kunna anses vara en positiv faktor.

Det är naturligtvis inte bara när man ansöker om just bolån som det är bra att kunna få lån utan svårigheter. När det är dags att köpa en ny bil eller en ny båt är det också positivt om ett lån beviljas utan problem. Kanske vill familjen ha en sommarstuga och då behöver man ofta låna pengar, och då är det naturligtvis bra om man inte har några större problem att få låna.

Viktigt att tänka på

Även om man har lätt att få lån är det viktigt att tänka på att man inte bör låna oftare än nödvändigt. Om man tar många lån kommer det på sikt att bli svårare att få låna i framtiden och även antalet förfrågningar hos UC är något som kan påverka negativt, även om övriga faktorer i kreditbedömningen ser bra ut. Man ska därför vara försiktig med att ta lån även om man anses ha hög kreditvärdighet. Att låna pengar bör ses som en sista utväg, något man bara gör vid enstaka tillfällen, som till exempel vid inköp av ny bil, sommarstuga eller bostad. Naturligtvis kan det även inträffa att man behöver ta ett lån av annan anledning någon enstaka gång i livet, men man bör definitivt inte göra det till en vana. Dessutom är det viktigt att inte låna större summor än nödvändigt eftersom det är en fördel om man kan betala av de lån man har på så kort tid som möjligt. Om man lyckas med det påverkar inte lånen ekonomin negativt under någon längre period.