Har du funderat på att ta ett lån inom kort? Du kanske behöver pengar till oförutsedda utgifter, eller så kanske du vill finansiera en semesterresa? Anledningarna till att ta lån kan vara många, och frågorna likaså. Du kanske funderar på vilken långivare du ska vända dig till när det är dags att söka lån. Du kanske rentav funderar på att vända dig till en låneförmedlare? Det är faktiskt en bra idé om du inte riktigt vet vilken långivare du bör vända dig till.
Vad gör en låneförmedlare
Vad har då en låneförmedlare för uppgift? Svaret är att ett företag som ägnar sig åt låneförmedling samlar in alla uppgifter från dig, det vill säg att det är på deras webbsida som du får ange:
- Hur mycket du vill låna.
- Hur lång återbetalningstid du föredrar.
- Eventuellt ändamål med lånet.
- Personuppgifter.
- Uppgifter om din inkomst och dina övriga utgifter.
Låneförmedlaren sammanställer sedan uppgifterna och lämnar ut dessa till ett antal olika långivare. Dessa får i sin tur får välja om de vill komma med ett lånerbjudande eller inte. Varje långivare inhämtar en kreditupplysning, men det registreras enbart en kreditupplysning hos Upplysningscentralen, tack vare att låneförmedlaren samordnar hela processen.
Hur väljer du bland de erbjudanden som kommer in
Som tidigare nämnts kan ett flertal olika långivare välja att ge ett lånerbjudande. Det kan handla om olika antal långivare, beroende på hur många olika banker och låneinstitut som låneförmedlaren samarbetar med. Vanligtvis gäller samarbetet mellan 15 och 25 olika långivare. Det är dock inte säkert att alla långivare kommer med ett erbjudande, det beror till stor del på hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. Om du har en stabil inkomst och inga betalningsanmärkningar, och inte alltför stora utgifter i övrigt, kommer du troligtvis att få ett flertal erbjudanden. Om du däremot har betalningsanmärkningar eller en relativt låg inkomst kommer du troligtvis att få färre, om ens några, erbjudanden.
Oavsett antal erbjudanden, så brukar låneförmedlaren förse dig med en egen sida, där du kan följa vilka erbjudanden du fått från olika långivare. Du kan där se vilka specifika villkor som finns, vad månadskostnaden hamnar på, vad räntan skulle bli och liknande viktiga faktorer. Du kan med hjälp av dessa uppgifter besluta dig för vilket erbjudande som tycks vara mest förmånligt för dig som låntagare. Därefter accepterar du det bästa erbjudandet du fått.
Vad är nästa steg
Hur får man då som kund tillgång till pengarna när ett erbjudande har accepterats? Det kan se lite olika ut beroende på vilken långivare du valt och hur de hanterar ärenden. Vanligtvis skickas ett avtal ut som du behöver signera. Många långivare erbjuder nu möjlighet att signera avtalet digitalt med hjälp av bank-id, medan några långivare fortfarande inte har implementerat en sådan lösning, och hos dessa behöver du istället skriva under avtalet och skicka tillbaka det med post. Det gör att hela processen tar några dagar längre, ibland upp till en vecka.
När avtalet väl är påskrivet betalas pengarna normalt sett ut inom några bankdagar till det konto du har angett att du vill ha dem insatta på. Om du tagit ett lån för att lösa andra lån och krediter kan det ibland vara så att långivaren direktreglerar skulderna istället för att betala ut pengarna till dig. Processen där ser olika ut från långivare till långivare.
Betala tillbaka
Om du nu har valt att ta hjälp av en låneförmedlare för att hitta ett lån, hur går du då tillväga när det är dags att börja betala av på lånet? Ska även det göras via låneförmedlaren? Svaret på den frågan är nej, avbetalningen sker direkt till långivaren och vanligast numera är att det sker via autogiro, men vissa långivare skickas också ut en avi varje månad som du använder för att betala in månadens amortering och ränta.
Efter att låneförmedlaren har hjälpt dig att hitta en lämplig långivare och ett passande lån har de inte längre något med ditt lån att göra. All vidare kontakt sker då direkt med långivaren. I vissa fall kan dock lånförmedlaren hjälpa till att teckna en betalningsförsäkring, som normalt kostar en liten summa varje månad, som träder in och hjälper dig betala om du till exempel skulle bli sjuk och inte kan fullfölja ditt betalningsansvar. Sådana extraförsäkringar är dock frivilliga, och det är bara vissa lånförmedlingsföretag som erbjuder sådana, som en typ av tilläggstjänst.
Hur väljer du låneförmedlare
Som du säkert har lagt märke till finns det idag en rad olika låneförmedlare på marknaden och om du inte tidigare har tagit ett lån med hjälp av ett förmedlingsföretag så är det inte på något sätt okomplicerat att välja bland alla företag. Hur ska du kunna veta att du väljer en bra låneförmedlare?
Det första du bör göra är att läsa grundligt på företagets webbsida och se vad exakt de erbjuder. Se så att inga avgifter tillkommer. Se vem som kan vänta sig att få hjälp. Vad de har för krav och så vidare. På det sättet kan du troligtvis sortera bort några förmedlare som inte passar dig och din situation. Nästa steg blir sedan att försöka ta del av andras åsikter. Ta hjälp av nätet för att leta information om tidigare låntagares åsikter. Läs recensioner och omdömen och försök bilda dig en uppfattning med hjälp av dessa utlåtanden i kombination med den information du hittat på låneförmedlarens webbsida.
Det är viktigt att du väljer ett företag som du tycker verkar seriöst, både av vad du kan utläsa från hemsidan men även baserat på tidigare användares omdömen. Med hjälp av detta kan du troligen sortera bort ytterligare några företag, och därefter får du helt enkelt gå på magkänslan. Kanske samarbetar någon av förmedlarna med fler långivare, vilket kan öka dina chanser att få ett förmånligt erbjudande. I så fall kan det bli den avgörande faktorn när du ska välja ut en specifik låneförmedlare. När du väl har bestämt dig är det bara att skicka in dina uppgifter och invänta kontakt från förmedlaren. De kontaktar dig vanligtvis via telefon för att verifiera dina uppgifter och eventuellt införskaffa mer information.