Meny Stäng

Låna 500,000 kronor

Någon gång i livet behöver de flesta låna 500,000 kronor och för vissa uppstår behovet flera gånger. Anledningarna kan variera från en person till en annan. Det kan handla om att man behöver låna pengar till kontantinsatsen på en bostad, men det kan även vara själva bostaden man behöver låna till. Bostadspriserna ser som bekant väldigt olika ut i olika delar av landet och medan 500 000 kronor enbart räcker till delar av kontantinsatsen på vissa platser kan det räcka till en hel lägenhet eller villa i andra delar av landet. Det är dock inte bara när det ska köpas ny bostad som man kan behöva låna 500,000 kronor. Behovet kan även uppstå när man driver eget företag och ska göra större inköp eller när man ska renovera huset. Kanske behöver man ny bil samtidigt som någon annan större utgift behöver täckas och då kan det också bli aktuellt med ett lån i den här storleken. Att låna 500 000 kronor är inte speciellt ovanligt.

Vilken typ av lån

När man funderar på att låna 500,000 kronor är det ett ganska stort lån man planerar att ta och därför krävs det lite extra eftertanke. Man bör inte vända sig till första bästa långivare som man kommer i kontakt med och skicka in en ansökan. När det gäller så pass stora lån gäller det verkligen att jämföra tänkbara långivare och det gäller även att fundera över vilken typ av lån som är aktuellt. Handlar det om ett bolån, ett billån eller kanske ett lån utan säkerhet? Vilken typ av lån det rör sig om spelar stor roll eftersom det påverkar både villkor och ränta en hel del. Ett lån utan säkerhet har exempelvis betydligt högre ränta än ett bolån. Om man ska låna till ett hus eller en lägenhet är det därför betydligt bättre att ansöka om ett bolån hos någon av de banker som erbjuder sådana. Om det däremot är en kontantinsats man ska låna till, eller kanske något annat där man inte har något att lägga som säkerhet, ja då är det ett privatlån som gäller, det vill säga ett lån utan säkerhet. Man får då räkna med högre ränta, men det går förstås att göra en del åt räntan genom att välja rätt långivare. Vissa långivare erbjuder privatlån med relativt låg ränta, medan andra långivare kräver riktigt hög ränta och andra avgifter för att bevilja ett lån i den här storleksklassen.

När man behöver låna så pass mycket pengar som 500 000 kronor ändå är, kommer man snabbt upptäcka att utbudet långivare inte är jättestort. Det finns många långivare som specialiserar sig på mindre lån, men när det gäller lån i den här storleksklassen är det främst de traditionella bankerna samt ett fåtal mindre banker och låneinstitut som kan hjälpa till.

Vad krävs för att få lån

500 000 kronor är som sagt ganska mycket pengar, en halv miljon kronor närmare bestämt. Det säger sig självt att alla inte har möjlighet att få ett så stort lån och därför är det viktigt att känna till vad som krävs för att man ska kunna bli beviljad ett lån i denna storleksklass.

För det första krävs det i stort sett alltid att man är fri från betalningsanmärkningar om man ska låna så här mycket pengar. Undantag kan finnas men då krävs det att man har en bostad eller något annat att lämna som säkerhet. Vidare krävs det att man har en inkomst och vanligtvis krävs också att det ska vara en inkomst från en fast inkomst, eller en tills vidare-anställning, i och med att lånebeloppet är så högt. Det krävs även att man inte har alltför höga skulder i övrigt, eftersom månadskostnaden blir relativt hög på lån i denna storleksklass.

Att ha en medsökande kan vara en stor fördel när man ansöker om ett lån på 500 000 kronor. Om man är två personer med en stabil ekonomi som kan dela på ansvaret för lånet, ökar chansen att lånet ska beviljas drastiskt. Det är naturligtvis viktigt att den medsökande också har en inkomst och att han eller hon inte har några betalningsanmärkningar.

Återbetalningstiden viktig

När man ansöker om stora lån, exempelvis lån på en halv miljon kronor, är det viktigt att fundera en extra gång innan man avgör vilken återbetalningstid man behöver.

Månadskostnaden kan bli riktigt hög om man väljer en kort period, samtidigt som det kan påverka ekonomin länge om man väljer en lång period. Det är viktigt att man hittar en gyllene medelväg och betalar av lånet på så kort tid som möjligt utan att äventyra vardagsekonomin. Man behöver helt enkelt räkna ut hur mycket man har råd att amortera varje månad för att få fram antalet månader som avbetalningen behöver läggas upp på. Skulle det vara så att man sedan vill betala av lånet på kortare tid, eller slutbetala lånet i förtid så brukar det gå bra, men det kan också vara bra att undersöka innan man ansöker om lån eftersom det kan skilja en del i villkoren mellan olika långivare.

Att lägga upp amorteringen av lånet på autogiro kan vara en bra idé. Dels slipper man då fakturakostnader och dels riskerar man aldrig att glömma en räkning eller missa att betala in. Om långivaren erbjuder den betalningsmöjligheten är det därför klokt att tacka ja till erbjudandet eftersom det blir betydligt enklare på det sättet.

Innan man väljer att låna 500,000 kronor ska man naturligtvis även fundera över om man verkligen behöver låna så mycket pengar eftersom privatekonomin kommer att påverkas av detta under lång tid framöver. De flesta som kommit så långt i sina funderingar att de börjat jämföra långivare har dock redan funderat en extra gång och är säkra på att behovet finns. Så länge man fattar ett välgrundat beslut och har tänkt igenom saken noga så är det absolut inget fel att låna så pass mycket pengar, så länge pengarna ska användas till något vettigt. Att däremot låna enbart till konsumtion eller liknande är ingen bra idé, men det förekommer inte speciellt ofta när det gäller så här stora lån.