Meny Stäng

Låna 50,000 kronor

50 000 kronor låter kanske mycket men faktum är att det kan hända ett flertal gånger under en livstid att man behöver låna 50,000 kronor och ibland kan det till och med vara så att lånet behöver vara större än så. Även om 50 000 är en ganska stor summa så finns det mycket som kostar mer än så och faktum är att beloppet ganska snabbt tar slut. Dock gäller det förstås att inte ta lån i den här storleksklassen i onödan eftersom det ändå är ganska mycket pengar som sedan ska betalas tillbaka.

Att tänka på innan lånet tas

Även om man har beslutat sig för att ta ett lån så är det bra att ägna lite tid åt eftertanke. Det finns saker som är viktiga att fundera över och vissa saker är viktigare än andra. Det gäller förstås att hitta en så bra långivare som möjligt och ett så fördelaktigt lån som möjligt, men hur gör man då för att lyckas med det?

För det första behöver man se över gällande villkor på olika lån. Vad är det för ränta på de olika lånen? Tillkommer det några andra avgifter? Det är två mycket viktiga frågor som man definitivt bör hitta ett svar på innan man väljer att ansöka om ett lån. Räntan kan göra väldigt stor skillnad då den kan variera från några få procent upp till flera hundra procent. Det är viktigt att inte falla för lockelsen att ta ett lån med skyhög ränta enbart på grund av att det betalas ut snabbare än andra lån. Man får tänka på att lånet kommer att påverka privatekonomin under lång tid framöver, kanske under flera års tid, och då är det givetvis viktigt att slippa betala mer än nödvändigt.

Att man ska betala tillbaka det belopp man lånar är förstås givet, och att man får räkna med en viss ränta är också naturligt, men det är inte meningen att man ska behöva betala tillbaka dubbelt så mycket som man lånat, något som faktiskt kan bli fallet om man inte ser upp och väljer lån med omsorg. Det gäller att tänka på att 50 000 kronor ändå är ett relativt högt belopp och om man väljer ett lån med hög räntesats så kan det bli åtskilliga tusenlappar att betala i ränta och avgifter, något som förstås inte är meningen om det går att undvika.

När passar den här typen av lån

När kan det då bli aktuellt att låna 50,000 kronor? Det finns som ovan nämnts en rad tillfällen då det kan behövas men några exempel som är relativt vanliga kommer här.

·         Renovering i hemmet – det är inte alls ovanligt att det behöver göras om i hemmet. Det kan handla om att golvet behöver bytas ut i några rum, att badrummet behöver fräschas upp eller att det behövs nya vitvaror i köket. För villaägaren finns det en lång rad tillfällen då lån i den här storleksklassen kan behövas.
·         Bilköp – Vanligtvis när man ska köpa ny bil är det ett billån som gäller men ibland köper man bil privat och då kanske det inte går att använda sig av den typen av finansiering. Då kan det bli aktuellt att låna ihop till den summa som bilen kostar. Hur mycket det kostar att köpa en bil beror både på märke, årsmodell och hur långt bilen har gått samt givetvis vad den är i för skick.
·         Veterinärkostnader – Alla som har djur vet att det kan bli dyrt att gå till veterinären, i synnerhet om det sker något akut. Allra dyrast är det om man har större djur, som till exempel en häst, som behöver opereras. Att kunna ta pengar från sparkontot för att täcka upp för dessa utgifter i väntan på försäkringspengarna är inte aktuellt för alla och då kan ett lån komma väl till pass.
·         Resdags – Att åka utomlands med familjen är nästan alltid en trevlig upplevelse och ibland kan man verkligen känna ett behov av att komma iväg och byta miljö för någon vecka. Det är dock inte alltid det finns pengar på kontot att plocka av och vissa tycker då att det kan vara en bra idé att låna de pengar som behövs.

Detta är bara några av de tillfällen då det kan bli aktuellt att låna 50,000 kronor. Alla kan ha olika behov och hamna i olika situationer då ett lån är den enda utvägen och så länge man vet att pengarna kommer finnas där när det är dags att börja amortera så är det naturligtvis upp till var och en att avgöra när ett lån är rätt alternativ.

Signera lånet digitalt

Andra saker som kan vara bra att titta på är dels hur ansökan går till och hur lånet betalas ut och när. Nu för tiden erbjuder många långivare möjlighet att signera både ansökan och avtal digitalt med hjälp av bank-id men det finns fortfarande en hel del långivare som inte ger denna möjlighet. Det är därför bra att ta reda på detta i förväg, i synnerhet om man behöver pengarna relativt snabbt. Ett lån där man kan signera alla handlingar digitalt går i regel snabbare att få utbetalt vilket ofta kan vara en fördel.

Vilka krav långivaren ställer är också viktigt att ha koll på. Om man själv har en hög inkomst, är fri från betalningsanmärkningar och saknar andra skulder så brukar det inte vara några problem att få ett lån beviljat, men om man har några faktorer som sänker kreditvärdigheten, eller om man kanske har en inkomst som kommer från annat än en fast anställning kan det ibland vara svårare att få låna 50,000 kronor. Det kan därför vara klokt att titta närmare på långivarens krav innan man fyller i ansökan och skickar den. Det är nämligen onödigt att ansöka om ett lån som sedan avslås på grund av att man inte uppfyller kraven. Det innebär att man får vänta på besked innan man får ett negativt besked, och det dröjer då längre tid innan man kan ansöka om ett annat lån hos en annan långivare där man kanske har större chans att få lånet beviljat.