Meny Stäng

Låna pengar

De flesta behöver vid något eller några tillfällen i livet låna pengar. Ibland kan det handla om att man har varit sjuk en period och därmed får lägre lön än vanligt och i och med detta inte klarar av alla månadens utgifter. Det kan också vara så att det snart är dags för ny löneutbetalning men att det plötsligt dyker upp en oförutsedd utgift som man behöver kunna täcka direkt. Vid sådana tillfällen är det tur att det ofta är relativt lätt att låna pengar.

Olika typer av lån

Det finns ett flertal olika typer av lån. Vilken typ av lån man bör ta beror dels på vad pengarna ska användas till. Dels beror det på hur stort belopp man behöver låna men även på hur situationen runt omkring ser ut.

Lån med säkerhet

Om man till exempel har tänkt renovera badrummet och äger ett hus, kan man ofta höja upp det bolån man redan har en aning, med huset som säkerhet och på så sätt få lägre ränta. Det kan även gå att ta ett tilläggslån med säkerhet med låg ränta. En säkerhet behöver inte vara just en villa, det kan givetvis även vara en bil, en båt eller en sommarstuga. Huvudsaken är att det är något som har ett värde som täcker det belopp man lånar till. Fördelen med den här typen av lån är som sagt att räntan blir betydligt lägre vilket gör att man betalar mindre i långa loppet.

Låna pengar online

Privatlån

Privatlån, eller lån utan säkerhet som de också ofta kallas, är ett lån som man som privatperson kan ta om man inte har möjlighet att sätta villa, båt eller andra värdesaker som säkerhet men ändå behöver låna ett betydande belopp. Ofta handlar det om belopp från 30 000 kronor och uppåt, då bankerna vanligtvis inte erbjuder riktigt små lån. Räntan på privatlån är högre än på bolån och kan sättas individuellt beroende på inkomst, betalningshistorik och annat.

Snabblån

Det finns också en typ av lån som vuxit explosionsartat det senaste årtiondet. Det handlar om snabblån, eller sms-lån, som de också ofta kallas. Det här är lån på mindre belopp som ofta betalas ut redan samma dag eller senast nästkommande vardag. Just det faktum att det går att låna någon enstaka tusenlapp i kombination med den snabba utbetalningen gör dessa lån väldigt populära. Räntan är vanligtvis hög på den här typen av lån. Men de betalas oftast av på en månad eller några enstaka månader. Detta gör att man inte behöver dras med skulden under en längre period.

Att tänka på före lån

När det handlar om pengar och privatekonomi är det alltid bra att tänka till lite extra innan man agerar. Så är givetvis även fallet när det kommer till lån. Det finns några saker att fundera över innan man skickar in sin lånansökan.

  • Ta bara ett lån om du vet att du kommer att ha råd att betala tillbaka. Det är naturligtvis frestande att snabbt ta ett lån för att täcka ett hål i plånboken. Men det är viktigt att komma ihåg att man bara gräver ett ännu djupare hål om man tar ett lån som man sedan inte har råd att betala tillbaka. Ta därför reda på hur mycket du kommer att behöva betala tillbaka varje månad. Räkna sedan efter om det är rimligt att du kommer att klara av den extra kostnaden.
  • Låna inte mer än vad som behövs. Visst kan det vara frestande att ta till i överkant och få extra pengar över men det är inte speciellt klokt. Alla pengar ska betalas tillbaka och man betalar dessutom ränta på hela beloppet. Så det är verkligen bäst att bara låna så mycket som verkligen behövs och betala tillbaka de pengarna så snabbt som möjligt.
  • Jämför långivare. Oavsett om du ska ta ett bolån eller ett litet snabblån eller ett vanligt privatlån i mellanklassen så bör du absolut jämföra långivare och deras avgifter och räntesatser. Det finns en hel del pengar att tjäna på detta. Räntan kan variera en hel del, och även administrativa avgifter och uppläggningsavgifter kan det vara stor skillnad på.

Vem kan låna pengar?

Läs även vår artikel om: Låna 10,000.

Vem kan låna pengar?

Kan då vem som helst låna pengar när behovet uppstår? Nej, det finns vissa grundläggande krav som man behöver uppfylla för att kunna bli beviljad ett lån. Kraven varierar beroende på vilken typ av lån man är ute efter. De är naturligtvis högre om man vill ha ett bolån än om man söker ett snabblån på någon tusenlapp, men krav finns det oavsett låntyp. Ett av de mest grundläggande kraven är att du behöver ha en inkomst av något slag. Det kan vara en inkomst från arbete eller arbetslöshetsersättning, studiemedel eller liknande. Bankerna brukar vara hårdare i sin bedömning och accepterar vanligtvis enbart tillsvidareanställning medan de långivare som erbjuder snabblån ofta är mer generösa i sin bedömning.

Ett annat krav som de allra flesta långivare har är att du inte får ha några skulder till Kronofogden. Vissa långivare, dock inte de traditionella bankerna, accepterar en eller ett fåtal betalningsanmärkningar. Men ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten brukar rendera i direkt avslag på ansökan. Anledningen till detta är naturligtvis att man inte kan anses ha en ordnad ekonomi och utrymme för extra utgifter, om man inte har kunnat betala tidigare skulder.

Ålderskrav

Ytterligare ett krav som finns är ett ålderskrav. Vissa långivare kräver bara att låntagaren ska vara myndig, det vill säga 18 år fyllda. Andra långivare har lite högre krav och kräver att låntagaren ska vara minst 21 år.

Oavsett vilken typ av lån man planerar att ta så är det bra att läsa igenom alla krav och vilka villkor som gäller innan man skickar in en ansökan. Om man tänker ansöka om ett snabblån kan det också vara bra att kolla så att kreditupplysningen inte inhämtas från UC. Detta då det kan vara till nackdel om man i framtiden behöver söka andra lån. Söker man däremot ett större lån får man räkna med att en sådan kreditupplysning inhämtas från UC.