Meny Stäng

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet kan låta som något ganska osäkert men faktum är att de allra flesta lån är just lån utan säkerhet. Att de inte har någon säkerhet innebär inte på något sätt att man ska undvika dem, utan helt enkelt att låntagaren inte lägger något som säkerhet för lånet. Om man exempelvis tar ett bolån så är det ett lån med säkerhet, då bostaden används som säkerhet, och när man tar ett billån fungerar bilen som säkerhet, men ett lån utan säkerhet innebär helt enkelt att du lånar pengar utan att banken har något som säkerhet.

Högre ränta på lån utan säkerhet

I och med att banken inte har någon säkerhet för de pengar som de lånar ut behöver de kompensera det på något sätt och resultatet blir att räntan blir något högre. Ofta sätts räntan individuellt, vilket innebär att långivaren tittar på dina ekonomiska förutsättningar och sätter en ränta därefter. Det innebär att du kan få en mer fördelaktig ränta om du har en hög inkomst och låga utgifter i övrigt.

Normalt sett innebär det också att en person med betalningsanmärkning får en högre ränta, med tanke på att ett lån till denna person innebär en ännu större risk för långivaren. Man kan helt enkelt säga att ju lägre risk långivaren anser att det innebär att låna ut till personen, desto lägre blir räntan. Bäst förutsättningar att få en låg och bra ränta har man med andra ord om man har en bra inkomst, inte har några andra lån och krediter samt är fri från betalningsanmärkningar. Det hela är ganska logiskt.

Hur hög räntan blir beror också på vilken långivare man väljer att vända sig till. Vissa långivare har relativt hög ränta på sina lån, medan andra långivare i regel ligger ganska lågt i räntesats.

När är det lämpligt med lån utan säkerhet

När passar det då att ta lån utan säkerhet? Faktum är att det här är en av de vanligaste typerna av lån, vilket innebär att det finns gott om passande tillfällen. Om man exempelvis planerar att köpa nya möbler men inte har råd att betala dem kontant kan den här typen av lån vara lämpligt. Ofta blir det billigare att ta ett lån än att handla på kredit, med tanke på att räntan på krediter ofta är hög.

Ett annat tillfälle då den här typen av lån kan komma väl till pass är när man blir tvungen att kosta på huset en reparation av något slag, som det kanske inte finns utrymme för i budgeten. Det kan till exempel vara så att taket behöver bytas eller att kyl och frys går sönder och behöver bytas ut. Beloppet kan naturligtvis variera, men ett lån utan säkerhet kan vara till hjälp oavsett om det handlar om en stor utgift eller en mindre.

Många äger ett eller flera husdjur och om något händer så att husdjuret måste opereras så kan det snabbt dra iväg och bli dyrt. Även om man har en försäkring som täcker kan man ofta behöva ligga ute med pengarna eftersom många veterinärstationer inte har möjlighet till direktreglering. Eftersom operationer och andra behandlingar kan kosta runt 50 000 kronor, är det långt ifrån alla som har möjlighet att plocka ut dessa pengar från kontot, och därför kan det bli nödvändigt att ta ett lån. Vid sådana tillfällen är det just denna sortens lån man kan tänkas behöva ta.

Baka ihop dyra krediter

Ytterligare ett skäl till att låna pengar kan vara att man vill baka ihop dyra krediter och smålån i ett ihopbakslån. Då är det den här typen av lån man använder sig av. Faktum är att man kan sänka månadskostnaden en hel del genom att ta ett större lån för att betala av krediter och mindre lån med högre ränta. Det går ofta att spara flera tusen kronor per månad genom att göra på detta sätt, och på så sätt kan man till och med få igång ett buffertsparande och bygga upp en bättre och stabilare ekonomi på lång sikt.

Det behöver med andra ord inte alls vara negativt att låna, så länge man gör det av en bra anledning och med en god tanke bakom. Planering är dock A och O och det gäller att välja långivare och även tillfälle med omsorg.

Återbetalningstiden kan variera

Hur lång tid man har på sig att betala tillbaka pengarna man lånar beror dels på hur stor summa man lånar samt vilken långivare som väljs. Ofta finns det möjlighet att vara med och bestämma avbetalningstiden själv i samband med att man ansöker om lån, naturligtvis inom vissa ramar. När man själv är med och väljer är det klokt att välja en återbetalningstid som man vet att man klarar av utan att det tär för mycket på vardagsekonomin, samtidigt som man inte heller bör välja en längre återbetalningsperiod än nödvändigt. Anledningen är att man då belastar ekonomin i onödan under en lång period. Det är därför bättre att betala av på kortare tid, men heller inte kortare än vad man klarar av. Som vanligt fungerar uttrycket att lagom är bäst väldigt bra.

Undvik snabblån i möjligaste mån

Det finns en typ av lån utan säkerhet som kallas snabblån. Ofta handlar det om lån på små belopp som betalas ut väldigt snabbt, vanligtvis inom loppet av några timmar. Det låter givetvis väldigt fördelaktigt men problemet är dels att pengarna vanligtvis ska betalas tillbaka på väldigt kort tid, ofta mellan en och tre månader, och att räntan är oerhört hög. Om man till exempel lånar 2000 kronor, brukar det krävas att man betalar tillbaka cirka 2500 kronor, det vill säga 500 kronor extra, vanligtvis redan en månad efter att lånet tagits. Detta gör att risken är hög att man hamnar i en lånfälla, där man tvingas ta nya lån gång på gång, för att ha råd att betala de gamla. Detta är något man definitivt bör undvika. Det finns betydligt mer fördelaktiga lån utan säkerhet, även om man då kan få vänta ett par dagar på att få pengarna utbetalda.