Meny Stäng

Lån trots betalningsanmärkning

Du har säkert hört ordet betalningsanmärkning någon gång, troligtvis lite då och då, eftersom det är ett ord som ofta nämns. Om du har tittat på tv-programmet Lyxfällan som sänds på TV 3 har du förmodligen hört hur programledarna har förklarat för deltagarna att deras obetalda räkningar snart kommer hamna hos Kronofogden, med betalningsanmärkningar som resultat.

Betalningsanmärkningar är något som de flesta fruktar, på grund av att det blir svårare att ta lån, att teckna abonnemang och att få hyra en lägenhet, för att nämna några exempel, för den som har en eller flera anmärkningar. När man har en skuld som hamnar hos Kronofogdemyndigheten registrerar UC en betalningsanmärkning i sitt register. En anmärkning som sedan syns varje gång en kreditgivare, hyresvärd etc. gör en kreditprövning och inhämtar en kreditupplysning.

Lån trots betalningsanmärkning

Tre års tid

Om du av någon anledning får en betalningsanmärkning men betalar din skuld till Kronofogdemyndigheten redan en månad efter att du blivit delgiven skulden, är det tyvärr inte så att anmärkningen försvinner direkt. Den stannar kvar i registret i tre års tid efter att den registrerades. Om du inte betalar och Kronofogden ansöker om utmätning eller om kreditgivaren förnyar sitt krav registreras en anmärkning på nytt och du får då vänta minst tre år till innan den försvinner.

Tre år är en ganska lång tid, och det kan vara oerhört betungande att inte kunna låna pengar, teckna ett telefonabonnemang, stå på ett hyreskontrakt eller handla mot faktura på hela den tiden. Med tanke på detta är det otroligt viktigt att undvika anmärkningar om det på något sätt går, eftersom det annars blir en lång och besvärlig kamp för att återta kontrollen över privatekonomin.

Kreditvärdigheten sjunker

Även om du har en bra inkomst och har betalat dina skulder, kommer en betalningsanmärkning att sänka din kreditvärdighet när en kreditupplysning begärs. Anmärkningen kommer naturligtvis att synas i upplysningen och det kommer även visas hur stort belopp det handlat om samt när anmärkningen registrerades. En kreditupplysning avslutas vanligtvis med en samlad bedömning kring vilken kreditvärdighet den omfrågade sammantaget kan anses ha, och anmärkningen sänker värdet en hel del. Naturligtvis kan en hög inkomst väga upp till viss del, om skulderna är betalda, men traditionella banker ger vanligtvis inga lån till personer med betalningsanmärkningar oavsett hur hög inkomst de har.

Att ta ett bolån och samtidigt ha en betalningsanmärkning kan man därför normalt sett glömma, vilket innebär att ett tänkt bostadsköp kan få vänta flera år för den som dragit på sig en anmärkning på grund av rent slarv. Det kan handla om en tv-avgift som inte betalats i tid på 600 kronor, som gått vidare till Kronofogden, som alltså kan påverka vardagslivet i flera års tid även när den väl blivit betald.

Vad gör man om man fastnat i skuldfällan

Om du hamnat i skuldfällan och redan har en eller kanske till och med flera anmärkningar, hur ska du då göra för att åter ta kontroll över ekonomin? Finns det några lösningar överhuvudtaget för den som redan hamnat i Kronofogdens register? Jadå, det finns lösningar, men för den som är rejält skuldsatt gäller det förstås att inse att det inte handlar om några snabba och enkla lösningar, utan att det krävs hårt och långvarigt jobb för att göra något åt situationen.

Det viktigaste är naturligtvis att betala de skulder som ligger hos Kronofogdemyndigheten eftersom de växer för varje månad som går. Om du har ett jobb kommer Kronofogden att försöka utmäta din lön. Det innebär att du får fylla i en rad uppgifter om dina inkomster och utgifter och det slås sedan fast hur stor andel av din inkomst som man kan ta. Det kan vara en riktigt tuff period, eftersom de inte lämnar något överflöd av pengar kvar till dig. Du får behålla det du absolut måste för att kunna betala det nödvändigaste, som hyra, mat och hygienartiklar, men något utrymme för annat finns inte.

Nya utmätningsförsök

Nya utmätningsförsök görs vanligtvis med cirka två års mellanrum om man vid det första tillfället inte funnit någon inkomst eller några värdesaker att utmäta. Om du kort efter det första utmätningsförsöket får ett jobb kan du på egen hand börja lägga undan pengar för att betala in hela skulden före nästa utmätningsförsök. På det sättet har du själv en större möjlighet att påverka din situation samtidigt som du gör rätt för dig och betalar av dina skulder snabbare, något som naturligtvis är mycket positivt.

För många som hamnar i Kronofogdens register är dock inte skulderna som redan hamnat hos Kronofogden de enda skulder som finns. Du kanske även har en rad inkassoskulder som ännu inte skickats vidare till Kronofogden och därmed inte resulterat i någon betalningsanmärkning. Du bör då kontakta de olika inkassobolagen och försöka upprätta någon form av amorteringsplan med dem. De flesta av dessa bolag brukar vara positivt inställda till att upprätta sådana avbetalningsplaner och det går vanligtvis att komma fram till ett belopp som du klarar av att betala, för att sedan öka beloppet när du har större ekonomiskt utrymme. Dina skulder försvinner med andra ord inte på en gång men du kan börja betala av på dem direkt, och så länge du fortsätter betala enligt planen kan du vanligtvis känna dig trygg i vetskapen att skulderna inte skickas vidare till Kronofogden. Det är därför viktigt att du håller dig till de upprättade avbetalningsplanerna.

Se till att inget nytt tillkommer

Om du vid något tillfälle i livet hamnat i ekonomiska svårigheter och fått skulder och betalningsanmärkningar, men sedan lyckats bli av med dem, är naturligtvis det allra viktigaste att se till att aldrig mer hamna i den situationen. Handla inte på kredit, betala helst direkt vid inköpstillfället och låna inte pengar om det inte är absolut nödvändigt. Om det är nödvändigt med ett lån, se då till att välja ett lån med låg ränta och bra villkor, låt dig inte frestas att ta snabba lån med hög ränta som gör att du riskerar att hamna i skuldträsket på nytt. Försök dessutom se till att alltid ha en buffert som du kan plocka av om det dyker upp oförutsedda utgifter.