Meny Stäng

Kreditkort

Ett kreditkort kan vara väldigt bra att ha vid olika tillfällen. Det gäller dock att hantera det klokt och inte utnyttja krediten i onödan. Det kan kännas som en stor trygghet att veta att man har en nödlösning om pengarna på kontot tar slut. Men det gäller också att komma ihåg att en kreditskuld ska betalas tillbaka. Med sund och klok användning är ett kreditkort därför väldigt bra att ha. Man kan naturligtvis också ha ett kreditkort och använda det som ett vanligt betalkort utan att utnyttja krediten.

Fördelar med kreditkort

Rent bortsett från det uppenbara, det vill säga att man får tillgång till pengar som man annars inte skulle ha, så finns det även andra fördelar med kreditkort. En av dessa fördelar är att man ofta när man genomför ett köp med ett kreditkort får en försäkring som man annars inte skulle ha fått. Det kan till exempel handla om att man köper en resa med sitt kreditkort och då får en reseförsäkring utan extra kostnad.

En annan fördel som du kan få när du har ett kreditkort är tillgång till olika bonusprogram. Det finns många olika banker och kreditgivare som tillhandahåller den här typen av kort, vilket också innebär att bonusprogrammen varierar en hel del. Detta är definitivt värt att titta närmare på när du ska ansöka om ett kreditkort. Vilka fördelar får du? Vad är mest fördelaktigt för dig som kund? För att du ska kunna dra nytta av bonusprogrammen krävs det naturligtvis att du sköter dina inbetalningar och ser till att betala i tid. Om du gör det kan du få bonus i form av antingen poäng eller cashback. Dessa poäng kan användas till att ge dig billigare hotell eller resor för att nämna några exempel. Vissa kreditkort kan också hjälpa dig att ta bort självrisken när du hyr bil.

Jämför olika kreditkort

Handla innan lönen kommer

Om du ser i ett reklamblad att den där diskmaskinen som du verkligen skulle behöva säljs till ett riktigt bra pris, men bara just idag. Eller att möbelbutiken rear ut kontinentalsängar som du planerat att köpa länge, och lönen inte kommer förrän nästa vecka, kan du ha stor nytta av ett kreditkort med tillräckligt utrymme. Du kan då genomföra köpet med hjälp av krediten och sedan betala tillbaka direkt du får in lönen på ditt konto. I och med att du betalar före månadens slut slipper du vanligtvis betala ränta. Detta gör att du kan passa på att utnyttja erbjudandet men slipper betala något extra i efterhand. Mer information om fördelar samt möjligheten att jämföra kreditkort hittar du hos kreditkortguiden.

Att jämföra kreditkort.

Om det är så att du behöver lägga ut för vissa kostnader som uppstår på jobbet och sedan får tillbaka pengarna mot kvitto i samband med lön, kan det också vara en fördel att ta kostnaden på kreditkortet eftersom du då slipper använda de pengar du har budgeterat med för privata utgifter. Du kan då hålla dina privata utgifter separerade från övriga kostnader och när du sedan får tillbaka pengarna från arbetsgivaren kan du helt enkelt betala in till kreditgivaren. Det hela är både enkelt och smidigt.

Jämför olika avgifter och räntesatser

När du tar ett lån är det förmodligen ganska givet för dig att du först jämför olika avgifter, räntesatser och andra faktorer som kan påverka månadskostnaden, avbetalningstiden och annat. Detsamma bör gälla när du bestämt dig för att skaffa ett kreditkort. Det finns många olika kreditgivare. Det går att få kreditkort både genom de traditionella bankerna och från andra kreditgivare. Att Swedbank, Nordea och Handelsbanken tillhandahåller kreditkort för sina kunder kommer förmodligen inte som någon överraskning och du har förmodligen hört talas om American Express som erbjuder mycket kända kreditkort. En bra sida om kreditkort hittar du på kreditkortstest.se.

Det finns dock även en lång rad andra alternativ, exempelvis GE Money Bank och Norwegian Bank, bara för att nämna ett fåtal. Om du köper en Volvo och har ett Volvokonto kan du också få ett Volvokort med kredit.

jämför kreditkort

Många andra bilmärken erbjuder samma sak. Detta gör också att det är vanligt att man som privatperson har mer än ett kreditkort. Man kanske har ett genom sin vanliga bank, ett genom bilköpet, ett för köp på en viss elektronikkedja och kanske något övrigt. Det är inte ovanligt att en och samma person har tre kreditkort, och ibland även fler än så. Det gäller dock att man utnyttjar dem alla klokt.

Du bör naturligtvis jämföra de olika alternativ som finns. Hur ser räntan ut? Vilka fördelar får du som kund när du handlar med kortet? Är bonusprogrammet bra? Har du räntefria köp och i så fall under hur lång period? Vilket är det bästa kreditkortet? Frågorna är många och ju fler frågor du ställer, desto bättre jämförelse kan du göra.

Kan alla få ett kreditkort

Att det kan vara bra att ha ett kreditkort så länge de hanteras varsamt och klokt råder det nog inga tvivel om, men kan vem som helst få ett kreditkort? Nej, så enkelt är det inte. Vissa krav behöver uppfyllas. Hur stora kraven är beror dels på vilken kreditgivare man vänder sig till men även på hur hög kredit man ansöker om. Ju högre kredit, desto högre krav, vilket också är fullt naturligt.

Grundläggande krav är naturligtvis att du ska ha fyllt 18 år och att du ska ha en inkomst. Hur hög inkomsten behöver vara varierar från kreditgivare till kreditgivare. Vidare kan även ålderskravet variera. Vissa kreditgivare ställer krav på att du ska vara över 20 och i vissa fall även över 21 eller 23 år. Vilken typ av inkomst som godkänns varierar. Vissa kräver en tillsvidareanställning medan andra är mer öppna för olika varianter.

Du får naturligtvis inte ha några pågående skulder som ännu ej betalts till Kronofogdemyndigheten. Är det så att du har sådana behöver du betala av dem innan det är någon idé att ansöka om ett kreditkort. En betalningsanmärkning kommer definitivt att ligga dig i fatet vid ansökan. Men det kan vara klokt att läsa villkoren då det eventuellt kan finnas någon enstaka kreditgivare som kan tänka sig att bevilja ett kreditkort med låg kredit om du har betalt av alla skulder och har en bra och stabil inkomst.