Meny Stäng

Kreditkort i mobilen

Ibland pratas det om kreditkort i mobilen, men existerar sådana verkligen? Svaret är både ja och nej. Det handlar inte om ett fysiskt kort, däremot går det att få krediter som man kan hantera via mobilen, vilket gör att det fungerar ungefär som att man hade ett kreditkort i mobilen. Det hela är mycket smidigt och enkelt, nackdelen är dock att räntan på den här typen av krediter ofta är hög. Det gäller med andra ord att hantera krediterna varsamt och inte använda dem mer än nödvändigt. Använda på rätt sätt kan de dock vara till stor nytta.

Hur fungerar det i praktiken

Hur fungerar då den här typen av kredit, som påminner om kreditkort i mobilen, i praktiken? Hur går man tillväga för att få en sådan kredit och hur gör man för att använda en beviljad kredit? Det är faktiskt enklare än man skulle kunna tro.

Kreditgivare som erbjuder kreditkonto

Många kreditgivare ger numera privatpersoner möjlighet att ansöka om en kredit, eller rättare sagt ett kreditkonto via webben. Detta kan göras via mobilen. Man får fylla i grundläggande uppgifter om sig själv och sin ekonomi och skriver under gör man med bank-id eller mobilt bank-id. Vanligtvis får man besked redan samma dag om huruvida krediten har blivit beviljad eller inte och så snart man fått ett kreditkonto öppnat kan man börja använda krediten. Uttag kan man göra via mobilen och pengarna man tar ut kommer direkt in på kontot. Det gör att man med några få knapptryckningar kan fylla på sitt bankkonto när det behövs.

kreditkort i mobilen

Det hela är väldigt enkelt och smidigt och man kan använda krediten när man vill, så länge man inte överstiger sin kreditgräns. I och med denna möjlighet kan man snabbt frigöra pengar, om man till exempel står i en butik och ser något som man vill köpa, men saknar pengar på kontot. Om krediten blivit beviljad sedan tidigare sker utbetalningen av det önskade beloppet normalt sett direkt, vilket gör att man slipper planera allt i förväg, vilket kan vara väldigt skönt och praktiskt.

Räntan på den här typen av kredit, som du har tillgång till direkt i mobilen, kan ofta vara hög, ibland till och med väldigt hög. Anledningen till detta är att det vanligtvis är samma långivare som erbjuder så kallade smslån som tillhandahåller den här typen av kreditlösning. Det innebär att den effektiva räntan blir betydligt högre än när du har en kredit hos en vanlig bank. Fördelen är å andra sidan att det är betydligt enklare att bli beviljad en kredit hos den här typen av långivare. Det gäller med andra ord att väga fördelar och nackdelar mot varandra och fatta ett beslut baserat på helhetsbilden.

Andra definitioner av kreditkort i mobilen

Ibland pratas det om kreditkort i mobilen med ett annat syfte än ovan nämnda. Bland annat arbetar många utgivare av kreditkort och banker på att göra det så enkelt som möjligt för användarna att betala i butik. Vissa betallösningar finns redan idag som gör det möjligt att använda sin smartphone för att betala. Bland annat finns ju den välkända betallösningen swish, som gör att man kan föra över pengar mellan konton enbart med hjälp av mottagarens telefonnummer och ett mobilt bank-id. Det finns även möjlighet att scanna en kod och betala direkt via mobilen i många butiker.

Vissa banker har också gjort det möjligt för kortinnehavaren att hålla koll på sitt kreditkort i mobilen. Det innebär att man med hjälp av en app enkelt kan se alla händelser på kortet och det går exempelvis att öppna kortet för Internetköp och spärra kortet för sådana via appen. Det har helt enkelt blivit möjligt att hantera det mesta i mobilen, så även ekonomiska ärenden, något som underlättar vardagen rejält för de flesta.

Koppla betallösningar till kortet

Det finns flera välkända betallösningar, som till exempel PayPal och Payson, där du kan koppla ditt kreditkort till betallösningen och sedan betala direkt med mobilen. Det kan till exempel vara praktiskt och kännas tryggt om du vill shoppa på nätet men känner dig tveksam till att använda kortet för onlineköp. Om du då istället kopplar kreditkortet till ditt konto hos Payson eller PayPal, behöver du bara logga in på det kontot när du vill betala, och beloppet dras direkt från ditt kort. Det är ett väldigt enkelt och säkert sätt att shoppa på nätet och betala direkt i mobilen. Man kan nästan säga att det fungerar som ett kreditkort i mobilen, även om det naturligtvis går alldeles utmärkt att sitta framför datorn och shoppa och sköta betalningen därigenom också.

Många fördelar med digitaliseringen

Att allt mer digitaliseras i samhället har många fördelar. Förut var man tvungen att ringa till telefonbanken för att kontrollera saldot på sitt bankkonto. Idag däremot kan man enkelt och snabbt logga in i mobilbankens app för att hålla koll på saldot. Skulle det vara så att det börjar bli ont om pengar på kontot går det även att föra över pengar från sparkontot direkt i mobilen och är det så att man har en kredit som man behöver utnyttja så går det alltså att göra uttag direkt i mobilen.

Numera går det att shoppa på nätet via mobilen och det går att administrera sitt kreditkort i mobilen. Det går helt enkelt att sköta de allra flesta av sina bankärenden direkt i telefonen, något som gör att man slipper tänka igenom alla tänkbara scenarios i förväg. I och med digitaliseringen finns det möjligheten att vara mer spontan och lösa alla situationer vartefter de uppstår. Behöver man kontrollera saldot så finns mobilbanken alltid tillgänglig. Behöver man ansöka om ett snabblån så går det att göra via mobilen. Vill man göra en överföring till en vän eller släkting är det bara att öppna Swish och föra över önskat belopp. Det finns helt enkelt lösningar för det mesta och utvecklingen går fortfarande framåt i snabb takt. Det tillkommer hela tiden nya, enklare lösningar när det gäller privatekonomi och betallösningar och det är troligt att det kommer fortsätta så även kommande år.

Recension:

Kreditkort i mobilen
Betygsatt av: Locon.se
Betyg: 90/100