Meny Stäng

Handelsbanken

Handelsbanken är en av våra svenska storbanker, som inte bara har en mycket stor marknadsandel i Sverige, utan även i utlandet. Därför anses man vara en så kallad fullsortimentsbank, som erbjuder alla banktjänster som både privatpersoner och företag kan tänkas behöva, och man har över 460 kontor i Sverige, och är dessutom verksamma i fler än 20 olika länder. Sedan 1990-talet har man nämligen utökat sin verksamhet stort till utlandet, framför allt till övriga nordiska länder, samt till Storbritannien, Nederländerna, Baltikum och så vidare. Man är förvisso inte den enda svenska storbanken som gjort detta, men man är helt klart en av de svenska storbanker som lyckats bäst med sin utlandsexpansion.

Lite om Handelsbankens historia

Banken grundades redan år 1871 under namnet Stockholms Handelsbank av flera stora företag samt framstående stockholmare. Flera av grundarna hade varit aktiva inom Stockholms Enskilda Bank, som senare skulle komma att bli SEB, som öppnades år 1856 som den första privatbanken i Stockholm, men på grund av diverse konflikter i denna bank bestämde man sig för att lämna denna bank och starta en ny bank istället. Bankens första kontor låg i Gamla Stan och man blev genast mycket framgångsrika. Sedan år 1873 har man varit börsnoterade på Stockholmsbörsen.

>> Ansök om Handelsbankens bank- eller kreditkort

Handelsbanken

Under tidigt 1900-tal köpte Stockholms Handelsbank flera mindre svenska regional banker, och därför blev man mer av en rikstäckande bank istället. De första kontoren utanför Stockholm öppnades i Göteborg och Malmö och år 1919 bestämde man sig därför för att byta namn till Svenska Handelsbanken istället. Även under senare 1900-tal skulle man fortsätta köpa upp andra, mindre banker för att på så vis utöka sin verksamhet. Telefonbank har man erbjudit sedan år 1991 och Internetbank sedan 1997.

Handelsbanken idag

Idag har banken över 12 000 anställda, och man utmärker sig genom att ha högre lönsamhet samt högre kundnöjdhet i kundnöjdhetsmätningar än många av konkurrenterna. Hela bankens produktsortiment tar man som potentiell kund lättast del av på deras hemsida.

Recension:

Handelsbanken
Betygsatt av: Locon.se
Betyg: 93/100