Meny Stäng

Fördelar med att samla sina lån

För femtio år sedan var det inte så vanligt att man tog andra lån än bolån och möjligen billån. Idag är verkligheten en helt annan. Idag lånar många till helt andra saker, i tillägg till fordon och bostäder. Det är vanligt att man tar ett flertal mindre lån och krediter som ofta används till olika typer av konsumtion. En och en blir amorteringarna ofta inte så höga, men sammantaget kan det snabbt byggas upp till ett stort belopp som kan bli svårt att hantera. Då kan det bli aktuellt att samla lån. Det är något som medför en rad fördelar, vilka vi ska granska närmare här.

Betydligt lägre månadskostnad

Det som får de allra flesta att bestämma sig för att försöka samla sina lån är vetskapen om att det kan leda till en betydligt lägre månadskostnad. För den som har många lån och krediter kan månadskostnaderna sänkas med flera tusen kronor tack vare samlingslånet. Det kan vara en sådan sak som gör att man åter kan ta kontroll över sin ekonomi. En person som tidigare betalat 12 000 kronor i amortering och ränta på fem kontokrediter och lån med hög ränta kan med ett större banklån få ned månadskostnaden till runt 4 000 kronor.

Visserligen blir amorteringstiden ofta längre, men situationen blir också betydligt mer hållbar. Det är annars lätt att man hamnar i en ond cirkel där man tvingas ta fler och fler mindre lån för att klara de höga månadskostnaderna och till slut går det hela över styr. Det är därför klokt att försöka samla lånen så fort man märker att antalet lån börjar bli stort, och framför allt att den totala månadskostnaden börjar bli svår att hantera. Även om man inte alltid sparar så stora summor som i exemplet här ovan, så går det ofta att sänka det med åtminstone ett par – tre tusenlappar. Även en sådan sänkning kan göra stor skillnad. Läs denna guide på Passagen om hur du samlar dina lån för att sänka din månadskostnad.

Enklare att hålla koll

En annan fördel med att samla lån är att det blir lättare att hålla koll på utgifterna. Plötsligt hamnar amorteringen på en faktura, istället för att det kommer fyra-fem olika fakturor varje månad. Med så många olika fakturor och krediter att hålla koll på finns risken att man till slut missar någon, vilket kan få tråkiga konsekvenser. Framför allt kan det bli dyrt med påminnelseavgifter. Att betala räkningarna går dessutom betydligt snabbare och smidigare om hela kostnaden är samlad i en utgiftspost.

Bättre för kreditvärdigheten

Allt fler får upp ögonen för hur viktigt det är att arbeta för att ha en god kreditvärdighet. Att ha många lån och krediter bidrar till ett sämre kreditbetyg. Att samla lån är därför klokt, eftersom det höjer kreditvärdigheten, även om det totala beloppet blir det samma. Det gäller att tänka klokt, och då är ett samlingslån ett bra steg att ta. Räntan sänks vanligtvis, och för de kreditgivare som kan komma att ta en kreditupplysning i framtiden ser det betydligt bättre ut om det bara finns ett enda större lån, än om det finns fyra – fem mindre.