Meny Stäng

Direktlån

Det finns många olika typer av lån och det är inte alltid givet vilken variant det är man bör välja vid olika tillfällen. Något som man dock bör känna till, är att om det är bråttom att få tag i pengar så är direktlån ett bra alternativ. Detta är nämligen en typ av lån som man kan ansöka om direkt online och ofta betalas pengarna ut snabbt om lånet beviljas. Man får vanligtvis besked redan inom några minuter om huruvida lånet blir beviljat eller inte, och det är inte ovanligt att man får pengarna redan samma dag, även om detta naturligtvis varierar beroende på vilken långivare man väljer samt vilka banker långivaren kan göra direktbetalningar till.

Så ansöker man om direktlån

Den som behöver snabba pengar vill förstås gärna veta hur det går till att ansöka om direktlån. Det är faktiskt en väldigt enkel procedur. Man väljer först ut en långivare bland alla de alternativ som finns. Det finns verkligen en lång rad långivare att välja på så det gäller att välja med omsorg även om man har ganska bråttom. Lyckligtvis finns det ett flertal sajter där man samlat olika långivare, där man relativt snabbt och enkelt kan jämföra villkor, ränta och andra viktiga faktorer. Bortsett från att man vill ha så förmånlig ränta som möjligt är det naturligtvis även viktigt att den långivare man väljer erbjuder lån i den storleksklass som man är ute efter, samt att man som låntagare uppfyller de krav som långivaren ställer. Detta är något man behöver ta reda på innan ansökan skickas, för att minska risken att ansökan avslås.

När man väl har valt ut en långivare som verkar seriös och bra, är det dags att gå vidare och ansöka om lån. Vanligtvis går det till på så sätt att man får fylla i grundläggande uppgifter om sig själv, som personnummer, namn, adress och ort, men även uppgifter om inkomster och utgifter, eventuella krediter och lån som ska lösas in och andra ekonomiska uppgifter som kan ha betydelse. Man får också ange vilken typ av inkomst man har, det vill säga om det är inkomst av fast anställning, annan typ av anställning eller om det är arbetslöshetsersättning, studiemedel, pension eller något annat. Dessa uppgifter används sedan vid kreditbedömningen, i kombination med en kreditupplysning som alltid inhämtas när en låneansökan har inkommit. Naturligtvis behöver man även legitimera sig och när det gäller direktlån så brukar legitimeringen ske med hjälp av bank-id, antingen på dator eller ett mobilt bank-id. Vanligtvis går det på några minuter att fylla i en ansökan, legitimera sig och skicka in den. Några minuter får man vanligtvis ett besked på skärmen som meddelar huruvida lånet har beviljats eller inte. Det hela är en både snabb och enkel process som inte är några som helst problem att gå igenom.

Hur sker utbetalningen

Om ett direktlån beviljas betalas normalt sett pengarna ut till det bankkonto man har uppgett i sin ansökan. Vissa långivare kan göra direktöverföringar till vissa banker, medan det kan ta en bankdag eller i värsta fall två om låntagaren är kund hos en annan bank. Detta kan för övrigt också vara en bra sak att kolla upp när man väljer långivare, för att om möjligt välja en långivare där det går snabbt att få in pengarna på sitt konto. Olika långivare har direktöverföring till olika banker, så om man är kund hos någon av de vanligaste och största bankerna så brukar det gå att hitta en långivare som kan göra en banköverföring till den egna banken. Om man skickar in sin ansökan på förmiddagen på en vardag spelar det dock mindre roll, eftersom man då oftast brukar kunna få in pengarna på kontot redan samma dag oavsett vilken bank man har. Om man däremot ansöker om direktlån på helgen och vill ha pengarna direkt får man lägga ner lite mer möda på att kolla upp hur och när pengarna betalas ut.

Gemensamt för alla långivare som erbjuder direktlån är att betalningen sker direkt till bankkontot. Man behöver med andra ord inte vara orolig att man ska få en utbetalningsavi som man måste gå till banken för att lösa in, något som för övrigt är väldigt ovanligt nu för tiden.

När ska ett direktlån betalas tillbaka

Hur ser då avbetalningstiden ut för ett direktlån? Det finns inget allmänt svar på den frågan eftersom det kan variera oerhört mycket. Om man väljer ett så kallat snabblån ska pengarna ofta betalas redan inom 30 dagar eller möjligen inom loppet av tre månader beroende på belopp. Det finns dock även många andra långivare som erbjuder direktlån och där kan man ofta låna större belopp och då betala av under en längre tid. Återbetalningstiden styrs ofta av hur mycket pengar man lånar. Om man till exempel lånar 50 000 kronor är det ganska vanligt att man lägger upp avbetalningen på tre år men det kan naturligtvis vara så att man väljer att betala av lånet på kortare tid och det kan även vara aktuellt att välja en längre återbetalningsperiod. Allt hänger på hur mycket pengar man har råd att avvara varje månad men naturligtvis är det bra om man kan förkorta avbetalningstiden så mycket som möjligt.

Om man tar ett snabblån på exempelvis 10 000 kronor gäller det att vara medveten om att man ofta behöver betala tillbaka det i sin helhet på cirka ett halvår. I och med att snabblån ofta ges med en hög ränta innebär det en ganska hög månadsavgift, något som det är viktigt att man tänker på innan lånet tas. Det är viktigt att man tänker igenom saken och verkligen vet att man kommer kunna sköta amorteringarna utan att det medför ytterligare problem för ekonomin. Detsamma gäller naturligtvis även om man lånar pengar från en bank eller annan långivare, där beloppet är högre men räntan lägre. Lånet ska betalas tillbaka och det är inte meningen att det ska vålla några ekonomiska problem. I så fall kan det vara bättre att välja en något längre amorteringsperiod med en lägre månadskostnad så att månadsbudgeten slipper spräckas.