Meny Stäng

Blancolån

Har du hört talas om blancolån någon gång? Vet du vad det är för något? Ordet kanske kan tyckas krångligt men faktum är att det inte är så avancerat. Blancolån är helt enkelt lån utan säkerhet. Detta innebär att du som låntagare inte behöver äga en bostad eller något annat värdefullt som ska sättas som säkerhet för de pengar du lånar. Med ett blancolån lånar du helt enkelt utan att ha någon säkerhet. Det innebär att räntan visserligen blir högre jämfört med när du tar ett lån med säkerhet. Fördelen å andra sidan är att det blir lättare att bli beviljad ett blancolån.

Vad hamnar räntan på?

Som tidigare nämnts är räntan högre på blancolån än när man tar exempelvis bolån och det är naturligtvis avsaknaden av säkerhet som är orsaken till detta. Hur hög räntan blir varierar dock beroende på vilken långivare du ansöker om lån hos. Det kan även bero på dina personliga förutsättningar. Om du har någon betalningsanmärkning blir det generellt svårt att få ett lån. Men om du trots allt blir beviljad lån kommer du troligtvis få en ganska hög ränta på lånet. Detta för att banken vill väga upp den ökade risk som dina tidigare ekonomiska bekymmer innebär för långivaren. Om du har en inkomst som inte kommer från en fast anställning eller om inkomsten är ganska låg kan också räntan bli hög, liksom om du är relativt nyanställd.

Även din ålder kan påverka vilken räntesats du hamnar på. Om du är osäker på vilken långivare du bör välja finns det låneförmedlare som hjälper dig att samla ihop en rad erbjudanden. Där du kan välja det mest förmånliga erbjudandet om lån. Fördelen med detta är att du bara behöver fylla i en ansökan. Det tas bara en kreditupplysning och du kan då utvärdera vilka möjligheter du har utefter vilka erbjudanden du får. Detta går snabbare och är betydligt enklare än att ansöka separat hos olika långivare, samt att du slipper få ett flertal kreditupplysningar registrerade hos Upplysningscentralen, vilket annars kan vara till nackdel när du ska ansöka om andra lån i framtiden.

Skaffa dig ett bättre ränteläge

Även om det inte går att säga exakt vad räntan ligger på för ett blancolån så går det att nämna några ramar. Det är svårt att hitta ett blancolån med ränta lägre än 3 %. Om du blir beviljad ett lån med 3 % ränta ska du definitivt betrakta det som positivt. Å andra sidan kan räntan ligga betydligt högre än så. Det är inte ovanligt med räntesatser på 10 % och det finns till och med lån med ännu högre räntesatser. Även om du är väldigt mån om att få låna pengar så gäller det att tänka till innan du accepterar ett lånerbjudande där räntan är hög. Kom ihåg att det kommer innebära att du betalar betydligt mer än du lånat totalt och att månadsavgiften blir högre och avbetalningstiden längre. Fundera gärna över om det finns något du kan göra för att skaffa ett bättre ränteläge.

Hur kan räntan bli lägre?

Vad finns det då för knep att ta till för att få ett lån med lägre ränta? Ett av de absolut enklaste sätten är att ansöka om lånet tillsammans med någon annan, exempelvis en sambo eller maka eller make. Om ni är två personer med varsin inkomst blir bankens eller långivarens risktagande betydligt mindre. Det innebär att du kan få ett förmånligare ränteläge. Det kan göra stor skillnad för både månadsbetalningarna och för det totala belopp du ska betala tillbaka.

Blancolån

Om du inte har bråttom med att ta lån finns det naturligtvis fler saker du kan göra. Kanske kan du ta ett extrajobb utöver det jobb du redan har och på så sätt höja din inkomst. Det kan göra att du betraktas mer positivt som låntagare och därför beviljas en förmånligare ränta. Att ha varit anställd längre tid hos en och samma arbetsgivare kan också vara till din fördel.
Ofta har man dock inte tid och möjlighet att vänta ut sådana faktorer och då är en medlåntagare definitivt det bästa sättet att sänka räntan. Du kanske har en förälder eller ett syskon som har en fast inkomst. Kanske kan de tänka sig att gå in som medlåntagare om du inte har en partner som vill eller kan göra det. Det är definitivt värt att åtminstone titta på möjligheten.

Låna från din vanliga bank eller inte?

Om du inte planerar att använda dig av en låneförmedlare utan vill göra all research och även ta hand om alla bitar kring ansökan på egen hand, så finns det en del saker att tänka på. Det gäller att hitta en långivare som dels är beredd att bevilja lånet. Som dels ger dig förmånliga villkor. Många undrar om det är en fördel att ta ett blancolån hos sin vanliga bank eller inte och den frågan är svår att besvara på ett kort och enkelt sätt. Ibland kan det vara enklast att samla alla sina konton och lån hos en och samma bank. Det är också en sådan faktor som kan ge lägre ränta.

Det är dock inte alltid på det sättet. Dessutom kan ofta storbankerna vara mer restriktiva när det gäller att bevilja lån. Så du bör definitivt inte välja att ansöka om ett blancolån hos din bank utan att jämföra prisbild och villkor med andra alternativ först.

Att vara en klok låntagare

Var en klok låntagare och jämför ett flertal olika alternativ och försök komma fram till vad som är mest förmånligt för just dig. Ibland kan det löna sig att välja din vanliga bank. Men ta inte för givet att det är så utan se dig om efter bättre alternativ. Kanske kan detta också bli en förhandlingsfråga. Någon annan bank kanske är beredd att ge dig bättre villkor om du flyttar över även andra konton till den banken. Som kund befinner du dig i ett bra förhandlingsläge och bör hålla dig kylig och ta det lugnt medan du funderar över vilket alternativ som är det bästa. Det finns gott om blancolån och gott om långivare så det lönar sig definitivt att jämföra rejält innan ett beslut fattas.