Meny Stäng

Billån

Planerar du att köpa en bil inom kort? Funderar du kanske över den ekonomiska biten och vet inte riktigt hur du ska göra med finansiering? Du kanske inte har tillräckligt mycket undansparat för att köpa bilen kontant och den bil du eventuell byter in täcker troligtvis inte mer än en del av kostnaden. Det är dock i de flesta fall inga problem att ordna. Du kan använda de pengar du får när du byter in din gamla bil och lägga som kontantinsats för den nya bilen och sedan ta ett billån för att finansiera resterande del av kostnaden. Det är mycket vanligt att göra på det sättet och det finns gott om långivare som erbjuder just lån för bilköp. Fördelen med ett billån framför ett blancolån är att du använder bilen som säkerhet vilket gör att du får ett lån med lägre ränta.

Vilket billån är bäst att välja?

Har du tagit ett billån tidigare när det varit dags att köpa bil? Då vet du hur det gick till den gången och har lite mer kunskap inför det lån du står inför nu. Du kanske också vet att den bilförsäljare du vänder dig till ofta kan hjälpa till med billån då de ofta samarbetar med någon långivare. Om du vänder dig till en auktoriserad Volvoförsäljare kan du exempelvis få hjälp att teckna ett Volvo billån vilket kan vara väldigt praktiskt då du ofta kan få lån och försäkring på samma faktura. Naturligtvis erbjuder andra märkesförsäljare liknande billån.

Det är dock inget måste att teckna ett lån direkt genom återförsäljaren. Du kan även vända dig till en bank för att ansöka om ett vanligt billån. ICA banken, Swedbank och SBAB är några exempel på banker som erbjuder den här typen av lån. Naturligtvis finns det även en rad andra som tillhandahåller billån. Kraven på kontantinsats kan variera från en långivare till en annan. Vissa långivare har ganska strikta krav medan andra inte kräver någon kontantinsats alls. Du får helt enkelt gå igenom villkoren hos de olika långivarna innan du kommer fram till ett beslut.

Vad krävs för att få ett billån

Vem som helst kan inte få ett banklån av naturliga skäl. Det krävs att du uppfyller vissa krav för att lånet ska beviljas. De exakta kraven kan variera men gemensamt för alla långivare är att de inhämtar en kreditupplysning innan lånet beviljas och den upplysningen visar om du uppfyller de krav som finns. Du kommer även att få svara på en rad frågor om din ekonomi vid ansökningstillfället. En kreditupplysning visar till exempel din taxerade inkomst, din ålder och om du har några betalningsanmärkningar.

Betalningsanmärkningar är definitivt en nackdel och det gäller inte bara när det kommer till just billån utan anmärkningar är alltid en negativ faktor när det kommer till att ansöka om lån. Några få långivare kan godkänna ett billån ändå med tanke på att bilen finns som säkerhet för lånet men det beror också på hur resterande delar av ekonomin ser ut med tanke på inkomst och övriga uppgifter. Många långivare säger dock per automatik nej om låntagaren visar sig ha en eller flera betalningsanmärkningar.

Krav som ställs på dig som låntagare

Kort sagt brukar de krav som ställs vara att du som låntagare måste vara myndig, det vill säga 18 år. Vissa långivare kräver att du måste vara något äldre, exempelvis 20 år. Du behöver även ha en inkomst och många långivare att denna inkomst ska komma av en tillsvidareanställning medan andra långivare är något mindre strikta så länge en stadig inkomst finns. Vad inkomsten ska ligga på kan variera men naturligtvis gör man som långivare en granskning där man tittar på vilka inkomster du har och vilka utgifter du redogjort för.

Det gäller sedan att det finns ett utrymme som anses vara tillräckligt stort för att du utan problem ska kunna betala av på lånet. Ytterligare ett krav som vanligtvis finns är att låntagaren inte får ha skulder till Kronofogdemyndigheten. Många godkänner som sagt inte heller betalningsanmärkningar men det kan finnas några få undantag från det kravet.

Bra att ha i åtanke

Det finns några saker som kan vara bra att ha i åtanke när det är dags att ansöka om billån. Bland annat kan det vara klokt att fundera över om du vill ansöka om billån på egen hand eller om du vill ha en medlåntagare. En medlåntagare kan göra att du beviljas lån även om din inkomst egentligen är i lägsta laget eller om du inte haft din anställning så länge eftersom ni då är två stycken som kan dela på avbetalningen och risken. Om både du och din partner kommer att använda bilen som ni planerar att köpa kan det också vara bra att stå gemensamt för lånet.

Något annat som är värt att tänka på är att jämförelser kan löna sig. Titta gärna på flera olika långivare för att jämföra villkor, ränta, kostnader och månadsbetalningar. På det sättet har du större chans att verkligen välja ett så förmånligt lån som möjligt. Ta inte första bästa blancolån enbart för att det ska gå snabbt eller för att det verkar enkelt utan ta dig verkligen tiden att jämföra. Det är till din fördel och det finns en hel del pengar att spara på detta. En jämförelse kan dessutom gå snabbt. Tänk på att räntesatsen kan variera rejält och att vissa långivare tillämpar så kallad individuell räntesättning. Detta innebär att räntan sätts baserat på de uppgifter man har om din ekonomiska situation.

En låg och förmånlig ränta om du har en bra inkomst

Ju bättre förutsättningar, desto lägre ränta. Det innebär att du har större chans att få en låg och förmånlig ränta om du:
1) Har en bra inkomst.
2) Varit anställd länge på samma företag
3) Saknar betalningsanmärkningar.

Även att ha en medlåntagare kan bidra till lägre ränta. Var alltid noga med att se över vilken ränta du erbjuds. Det är stor skillnad på ett lån med 3% ränta och ett lån med 10% ränta, både när det gäller totalt belopp att betala och när det gäller månadsbeloppet. Betala inte mer än du måste, skaffa så låg ränta och så fina villkor som möjligt.

Recension:
Billån
Betygsatt av: Locon.se
Betyg: 96/100