Meny Stäng

Båtlån

Drömmer du om att köpa en båt? Det är fullt förståeligt nu när sommaren börjar närma sig och isen har släppt. Tanken på att glida runt i en båt och lyssna på vågorna som kluckar och njuta av solen är naturligtvis mycket lockande. Tanken på kostnaden kan dock avskräcka många från att göra slag i saken och skaffa båt. Men faktum är att det finns båtlån som gör att du snabbt och enkelt kan köpa den där båten som du längtat efter. Vissa lån kräver en kontantinsats, andra täcker hela kostnaden. Det finns med andra ord lämpliga båtlån för de allra flesta, förutsatt att de grundläggande kraven på låntagaren uppfylls.

Låna till en båt

Hur mycket kostar en båt?

Hur mycket en båt kostar är en svår fråga. Det beror nämligen på en rad faktorer. Dels beror det på om du har tänkt införskaffa en helt ny båt, direkt från tillverkaren, eller om du planerar att köpa en begagnad båt. Det finns gott om begagnade båtar i fint skick som inte har använts speciellt mycket. Så det kan definitivt vara ett bra alternativ för den som vill spara en slant.

Det är dock inte enbart huruvida en båt är ny eller begagnad som påverkar kostnaden. Naturligtvis avgörs priset även av vad det är för typ av båt du planerar att köpa. Är du ute efter en segelbåt? Eller är det kanske en motorbåt av något slag som du är på jakt efter? Eller är det helt enkelt en liten eka du vill ha, för att kunna ge dig ut på sjön och fiska en fin sommardag? Alternativen är många och det går att hitta båtar för 30 000 men det finns också båtar som kostar flera miljoner kronor. Vill man köpa en av båtarna i de högre prisklasserna behöver man dock även ha eget kapital då de flesta båtlån inte täcker så stora belopp.

Båtlån

Storlek på båtlån

Hur stort båtlån det går att få beror på ett flertal faktorer. Dels beror det på vad du som låntagare har för ekonomiska förutsättningar och dels vilken långivare du vänder dig till. Hos Swedbank finns det exempelvis ett specifikt båtlån där det går att låna upp till 80 procent av det båten du köper är värd. Lånetiden anpassas till värdeminskningen på båten du ska köpa.

Ett av kraven förknippade med detta lån är att båten måste köpas från en båthandlare som är godkänd av Swedbank Finans. Vidare behöver du som köpare stå för 20% av beloppet. Det kan vara en kontantinsats i form av pengar men det kan även vara så att du har en båt sedan innan som du byter in. Väljer du detta lån tillkommer även en uppläggningsavgift.

ICA banken är ytterligare en aktör som erbjuder båtlån. Den som väljer denna långivare kan låna från 20 000 kronor och upp till 350 000 kronor för inköp av båt. Man tillämpar individuell räntesättning och lägsta rörliga räntan ligger på 3,70 % men räntan kan även gå upp till 10,95% som är den övre gränsen. För det här lånet krävs ingen kontantinsats och du väljer själv om du vill köpa en ny eller en begagnad båt. Kraven är inte speciellt svåra att uppfylla. För att bli beviljad lån ska du vara myndig, ha en fast inkomst samt vara fri från betalningsanmärkningar.

Privatlån för båt

Hos SEB kan du också låna pengar till en båt genom privatlån Enkla lånet. Beloppet är detsamma som hos ICA banken, vilket innebär att du kan låna mellan 20 000 kronor och 350 000 kronor. Räntan är individuell och ligger mellan 3,65 % och 10,95 %. För att kunna få låna till båt här behöver du ha en fast inkomst på minst 190 000 kronor per år, du får inte ha några betalningsanmärkningar och du måste naturligtvis vara minst 18 år.

Det finns naturligtvis en rad andra långivare som också erbjuder båtlån och det lönar sig definitivt att se över olika alternativ innan ett beslut fattas.

Saker att titta på vid jämförelse

Att jämföra priser och villkor är något som de flesta är vana vid. Oavsett vad vi planerar att köpa så brukar många av oss jämföra priser för att hitta det förmånligaste avtalet. Naturligtvis ska man göra samma sak när man planerar att ansöka om ett båtlån. Frågan är dock vad man bör titta på?

För det första behöver du naturligtvis titta på hur stort belopp du kan låna hos de olika långivarna. Det kan hända att detta blir avgörande, beroende på hur mycket pengar du behöver. Nästa sak att titta på är huruvida en kontantinsats krävs från din sida eller om du kan låna hela beloppet. Andra viktiga saker att titta på är räntan. Tillämpas individuell ränta kan det vara så att du behöver påbörja en ansökan, dock utan att skicka in den, för att se vilken ränta som skulle gälla just dig. Det finns också låneförmedlare som kan hjälpa dig att ta mest de mest förmånliga räntorna för just dig, genom en enda ansökan. Det kan vara klokt eftersom du då undviker att ett stort antal kreditupplysningar görs.

Övriga kostnader

Andra saker du behöver titta på är övriga kostnader. Tillkommer det uppläggningsavgift och hur stor är i så fall den? Vad ligger den administrativa avgiften på? Går det att betala via autogiro för att undvika kostsamma pappersavier? Sådana saker kan göra stor skillnad för månadskostnaden och för totalsumman att betala.

Slutligen ska du som låntagare naturligtvis vara noga med att välja en långivare som är seriös och omtyckt av andra kunder. Läs gärna omdömen på nätet och försök bilda dig en bra uppfattning. Välj en etablerad långivare som du har hört talas om och gärna en som funnits med ett tag. På sätt vet du att allt fungerar som det ska och att det inte dyker upp några otrevliga överraskningar. Oavsett om du ska köpa en dyr båt eller en billigare sådan så kommer du att betala av på lånet under en relativt lång period och det är viktigt att du känner dig trygg i vetskapen att du har valt en bra långivare och att villkoren är bra.

Recension:

Båtlån
Betygsatt av: Locon.se
Betyg: 92/100