Meny Stäng

American Express

American Express är kanske inte det mest kända kreditkortsföretaget i Sverige men internationellt är det otroligt välkänt. Kanske främst eftersom American Express sägs ligga bakom det mest prestigefyllda kreditkortet av alla. Det sägs nämligen deras Platinumkort vara. Huruvida detta verkligen stämmer eller inte längre låter vi vara osagt men några saker är säkra:

  • American Express har en väldigt trogen kundbas världen över och har, som man även hör på namnet, amerikanskt ursprung. Huvudkontoret ligger på Manhattan i New York och företaget grundades redan år 1850 och man är börsnoterade på Dow Jones. De är mest kända för sina kreditkort, även om man också bedriver viss annan verksamhet utöver detta. Man har använt samma logga sedan 1958, så loggan, som fortfarande syns på i princip alla deras kort och produkter är en viktig del av deras image.
  • Man har genom åren köpt upp många konkurrerande bolag. Idag sägs man ha ca. 110 miljoner kort ute, vilket gör dem till den fjärde största kortutgivaren i världen, baserat på antal kort. Ser man istället på köpvolymen som sker med korten uppskattas de istället vara den största kortutgivaren av alla!
  • American Express delar in sina kort i gröna, guldfärgade och Platinum varianten, och detta system använder man i princip över hela världen. Under en period fanns även ett svart American Express kort, som ansågs vara mer prestigefyllt än platinum kortet till och med, men det är oklart om detta fortfarande finns. Vad som dock med säkerhet kvarstår är många urbana legender om fenomenet.

>> Ansök om American Express

American Express

American Express har även samarbetat med flera olika företag för att skapa kreditkort tillsammans med dem, t.ex. med flygbolag som Air France, Al Italia, Air Canada, British Airways, KLM, Quantas, SAS, hotellkedjor som Best Western, Hilton Hotels och exempelvis Harrods och Mercedes Benz.

American Express i Sverige

I Sverige etablerades man redan under 1970-talet. Här har man har haft lite svårare för att få samma stora genomslag i Sverige som i vissa andra länder, kanske med anledning av den lite mer svårtillgängliga och lyxiga stämpel som kortet och märket fortfarande har i landet.

Recension:

American Express
Betygsatt av: Locon.se
Betyg: 97/100